EKONOMISKT STÖD

Hundratals hotell nekas extra pandemistöd

1:59 min
  • Runt 500 hotell har hittills blivit nekade att få extra statligt ekonomiskt stöd, det som kallas förstärkt omställningsstöd, visar statistik som Ekot tagit del av.

  • Branschen är mycket kritisk och menar att kraven är alldeles för högt ställda för att få stödet.

  • Bart Muller, som driver ett hotell i Uddevalla, säger att det är skandalöst.

– Det kom som en chock då vi trodde att vår bransch var en av dem som skulle få stöd, som det lovades, säger hotellägaren Bart Muller till Ekot.

Det handlar om det förstärkta omställningsstödet, som är ett statligt ekonomiskt stöd till de värst drabbade företagen under pandemin. Men hundratals hotell har nu fått avslag på sina ansökningar och går därmed miste om stödpengar.

Vad är anledningen till att ni får nej?

– Skatteverket hävdar att vi inte har avtal med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster och att vi inte påverkas av de inreseförbud som finns. Det på grund av att vi inte kan påvisa exakt hur många gäster som försvunnit på grund av dessa saker, säger Muller till Ekot.

Att hotellen får nej beror på att de inte har kunnat bevisa att coronarestriktioner, bland annat ett begränsat antal deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, har lett till färre gäster, enligt Skatteverket.

– Det är kanske svårt att kunna visa det som hotell, vad deras kunder hade gjort eller skulle ha gjort om det inte hade varit covid, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Ekot.

Det är helt enkelt svårt för hotellen att bevisa att de hade haft fler kunder om det inte hade varit coronarestriktioner?

– Ja, precis, konstaterar hon.

Enligt Skatteverkets statistik har nästan 500 hotell fått avslag på sina ansökningar. Om något hotell fått ett ja, vet inte Bodén. Någon sådan statistik har hon inte.

Hotellägaren Bart Muller är kritisk och tycker att Skatteverket ställer alldeles för höga krav. Han menar att det är självklart att inställda evenemang och inreserestriktioner leder till färre gäster.

– Det är i princip skandalöst skulle jag vilja säga.

Enligt Skatteverket är det lagstiftningen som gör att kraven ser ut som det gör. Det är en politisk fråga hur det ser ut, enligt Eva Bodén.

Men det är inte så att ni har tolkat lagstiftningen för hårt?

– Det finns inte så mycket tolkningsutrymme, eftersom det står klart och tydligt vad det är vi ska titta på.