Hyror har blivit en svår politisk fråga

3:45 min

Hyror för lägenheter har blivit en svår politisk fråga. Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna vill ändra lagen. De vill att företagen som bygger lägenheter ska kunna sätta högre hyror än idag. Men Vänsterpartiet hotar med att rösta bort regeringen om de ändrar lagen.

Det handlar om hur mycket det ska kosta att hyra en lägenhet i ett nytt hus. Idag måste alla hyror följa vissa regler. Men Centerpartiet och Liberalerna vill att företag som bygger nya lägenheter ska få bestämma mer över hyran. Företagen kan tjäna mer pengar och då vill de bygga fler hyresrätter, säger partierna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill också ändra lagen.

Men de som är kritiska till förslaget är oroliga för att det ska bli väldigt höga hyror. Och de tror att det kommer bli högre hyror för alla bostäder så småningom. Inte bara för de som är nybyggda.

Det här är en svår politisk fråga för Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen. De vill egentligen inte ändra lagen. Men de har gått med på att göra det, eftersom de behöver Centerpartiets och Liberalernas stöd. Samtidigt är Vänsterpartiet väldigt kritiska. De hotar med att rösta bort regeringen om de ändrar lagen.

Regeringen fick idag ett förslag på hur lagen kan ändras, från en utredare. Justitieminister Morgan Johansson säger att det fanns både bra och dåliga saker i förslaget. Nu vill regeringen förhandla med Centerpartiet och Liberalerna. Men Centerpartiet och Liberalerna tycker att förslaget är bra, och vill inte förhandla med regeringen om att ändra något. De säger att regeringen har lovat att göra detta. Det säger de till Ekot.

Flera ledande politiker inom Socialdemokraterna tycker att regeringen ska slänga förslaget och inte ändra på lagen alls. Till exempel Philip Botström som är ordförande i ungdomsförbundet.

– Jag tycker att det är en skitidé från första början, ärligt talat. Det skulle bara göra det ännu dyrare och ännu svårare för unga att ha råd att flytta hemifrån, säger Philip Botström

Men Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson tror att lagen kommer ändras. Och han tror att det kommer bli lättare att få en bostad, eftersom fler hyresrätter kommer byggas med den nya lagen.

– Eftersom det finns en stark majoritet för det här i riksdagen så kommer det här förslaget att bli verklighet, vilket kommer att gagna inte minst de som idag har svårt att få en bostad, säger Anders W Jonsson.