Idag fyller Göteborg 400 år

2:36 min

Idag fyller Sveriges näst största stad Göteborg 400 år. Staden grundades den 4 juni 1621. Och prick klockan 16.21 i dag så lät massor av ljud i staden, för att fira jubileet.

Det var båtar och bilar som tutade, kyrkklockor som ringde, och kanoner som skjöt salut, i Göteborg idag. För 400 år sedan idag blev Göteborg en stad. Det var Kungen Gustaf II Adolf som bestämde att Göteborg skulle få särskilda rättigheter, eller privilegier.

Göteborg ligger på västkusten, i landskapen Bohuslän och Västergötland. Det är Sveriges näst största stad, med drygt 600 000 invånare. Stadens jubileum skulle egentligen firas stort under hela året. Men på grund av pandemin är det många planer som har ändrats. Men idag har det bland annat varit livesändning på internet, och en ceremoni med kronprinsessan Victoria.

Och stadsmuseet i Göteborg har invigt en utställning om föremål från Göteborgs historia under 1900-talet och 2000-talet. Där finns till exempel världens äldsta Volvo-bil, gatstenar från kravallerna i centrala Göteborg 2001 och kanindräkter från nöjesparken Liseberg. Och skivan Känn ingen sorg för mig Göteborg, med artisten Håkan Hellström. Den kom år 2000 och har blivit en modern klassiker.