Idag hyllas årets Nobelpristagare

2:44 min

Den här veckan är Nobelveckan, då alla Nobelpriser delas ut. Men i år är mycket annorlunda. Priserna delas ut på olika platser i världen. Och den stora festen i Stockholm är inställd.

Nobelpriset är ett stort svenskt pris som delas ut varje år, sedan 1901. Priset har fått sitt namn efter svensken Alfred Nobel som uppfann dynamit på 1860-talet. Han blev mycket rik. Han bestämde att hans pengar skulle gå till ett pris till personer som har gjort viktiga saker. Det finns fem olika Nobelpris, i medicin, fysik, kemi, litteratur och fred. Det finns också ett ekonomipris som delas ut till Alfred Nobels minne. I år är varje Nobelpris 10 miljoner kronor.

Idag den 10 december är Nobeldagen. Då brukar Kungen dela ut Nobelpriserna på en ceremoni. Sedan är det en stor lyxig fest i Stockholms stadshus. Men i år är det såklart annorlunda. I år kommer inte Nobelpristagarna till Stockholm, och det blir ingen stor fest.

Pristagarna har fått sina Nobelpriser under veckan. Sveriges ambassadörer delade ut priserna i länderna där pristagarna bor. Ambassadörerna delade ut medaljer och diplom till exempel utanför pristagarens hem, på universitet och på svenska ambassader.

Man filmade när pristagarna fick sina diplom och medaljer. Det kommer visas i en lång TV-sändning på SVT i eftermiddag. Då hyllas pristagarna i en ceremoni i Stockholms stadshus. Experter presenterar årets pristagare och varför de får priserna. Det blir också musik och en digital hälsning från Sveriges kung Carl XVI Gustaf.