Kaliber i P1

Idrotten behöver bli bättre på konkreta åtgärder

1:59 min
  • Kalibers granskning visar att att vissa fotbollsdomare som dömts för sexualbrott kan fortsätta döma barn- och ungdomsmatcher.

  • Idrotten behöver bli bättre på konkreta åtgärder och inte bara policys. Det menar Susanne Johansson, som är doktor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

  • "Att agera från fall till fall är idrotten i ett nötskal i de här frågorna", säger Susanne Johansson.

Idrotten behöver bli bättre på konkreta åtgärder och inte bara policys. Det menar Susanne Johansson, doktor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Hon reagerar på Kalibers granskning om att vissa fotbollsdomare som dömts för sexualbrott kan fortsätta döma barn- och ungdomsmatcher. Nyligen publicerade hon en rapport om åtgärder mot sexuella övergrepp inom idrotten och hon menar att man inte bara kan kräva att belastningsregister ska kontrolleras, utan att det också måste finnas konkreta åtgärder vad man ska göra om man hittar nåt.

-  Men om vi hittar något vad gör vi då. Så det måste vara tydligare där, eftersom vi vet den här risken att det blir fler "fall till fall" hela tiden. Att agera från fall till fall är idrotten i ett nötskal i de här frågorna, säger Susanne Johansson, doktor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 
                            
Svenska Fotbollförbundet har bestämt att alla som arbetar med barn och unga sedan januari 2020 ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret som visar bland annat alla sexualbrott. Detta gäller även domare som dömer minderåriga. Men Kaliber har kunnat visa fall med domare som tidigare dömts för sexualbrott, i vissa fall mot minderåriga, som dömde barn- och ungdomsmatcher under förra året.

En enkät till de olika fotbollsdistrikten visar att distrikten har olika rutiner för hur ofta kontroller ska göras och ett distrikt kontrollerade inte alls. Enkäten visar också att distrikten ser olika på vilka brott som gör en domare olämplig och några svarar att det får bedömas från fall till fall. Något som Susanne Johansson vid Gymnastik- och idrottshögskolan reagerar på.

- Det är väldigt problematiskt att det sker från fall till fall och att det inte finns en systematik i det. Oavsett vem det handlar om så ska det hanteras på samma sätt.

Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet, tycker att förbundet varit tydligt med vad som gäller, men att de ska se över de rutiner som finns efter det som framkommit i Kaliber.

- Det är ju oerhört viktigt att det här fungerar bra. Det finns ju anledning att fundera på hur rutiner och kontroller kan förbättras i alla delar, säger han.