Igår firades eldfesten i Sverige - för första gången efter pandemin

2:17 min

Eldfesten är en 4000 år gammal tradition. Det är ett slags vårfest som firas precis före det persiska nyåret Nouroz. Igår firades eldfesten bland annat på Skansen i Stockholm. Och flera kända iranska musikartister var där och sjöng.

Eldfesten kallas också Chahar Shanbeh Souri. Den firas tisdagen före vårdagjämningen. Vårdagjämningen är den dag på våren när dag och natt är lika långa.

Eldfesten firas av bland andra iranier, afghaner och kurder. På eldfesten tänder man brasor och hoppar över små eldar. Under tiden säger man ramsan: ”Ge mig din värme och ta min blekhet”. Det är för att ta bort allt som är dåligt och som man inte ville ta med när det nya året börjar.

Under pandemin har eldfesten varit inställd. Men igår firades den i Malmö, Göteborg och Stockholm. Flera tusen personer kom till festen på Skansen. Den sändes av persisk tv och kunde ses i hela världen.

Tobias var en av många som var där. Han var där med sin dotter och sin sambo som kommer från Iran. Han tyckte att det var väldigt roligt. Det fanns god mat och bra artister sa han till Radio Sweden.

– Jag tycker att det är jättehärligt, det är jätteroligt faktiskt, det är mysigt här. Det är ett jättefint arrangemang ikväll, bra artister och god mat också. Hittills har jag ätit Ash. Ashen var jättegod.

Fatema Mohseni var också på Skansen. Hon såg fram emot att träffa stora iranska världsartister från bland annat USA och Kanada. Det berättade hon för P4 Stockholm.

– Det är första gången för mig i hela mitt liv som jag vill träffa dem faktiskt, det är mycket spännande för mig.