Misstänkt tvångsarbete

Ikeas solceller kan ha koppling till Xinjiang

2:01 min
  • Ikea satsar för att bli störst i världen på solceller till privatkunder. 
  • Men Ikea kan inte utesluta att råvaran kommer från regionen Xinjiang i Kina, där rapporter varnar för tvångsarbete inom ett statligt arbetsprogram.
  • “Vi behöver jobba vidare med att säkra spårbarheten”, säger Ikeas hållbarhetschef i Sverige Jonas Carlehed till Ekot, och öppnar för att man kan komma att flytta produktionen.

Ikea satsar just nu på att bli ledande i solcellsbranschen för privatkunder globalt. Samtidigt kommer rapporter om kopplingar mellan solcellstillverkningen och tvångsarbete i Xinjiang.

Ikea utesluter inte att deras solceller har koppling till Xinjiang, enligt hållbarhetschefen Jonas Carlehed.

– Det som är problemet är råvarorna.

Förra året stod Kina för omkring 80 procent av världens kiselråvara för solceller. Den största framställningen skedde just i Xinjiang.

Bland Ikeas underleverantörer finns den ledande kinesiska solcellstillverkaren Jinko som bland annat äger en fabrik i Xinjiang. Fabriken ligger i länet Xinyuan, eller Kunes på uiguriska, där det finns utpekade omskolningsläger och vittnesmål om systematiska övergrepp.

– Det är ny information för mig, att den leverantören har en fabrik i Xinjiang, säger Jonas Carlehed på Ikea.

Ikea uppger att det är ett annat kinesiskt företag som levererar panelerna till just den svenska marknaden, men Jinko ingår som leverantör för Ikea globalt, där Ikea finns i ett trettiotal länder och hoppas bli ledande leverantör av solceller till privatkunder.

Enligt offentliga kinesiska dokument tog Ikeas underleverantör förra året emot arbetare inom det statliga arbetsprogrammet i Xinjiang. Just det program som pekas ut som en del av den kontroversiella omskolningen av muslimer.

Ikea säger att man fått svar från samtliga leverantör inklusive Jinko, om att det inte ska finnas fakta eller bevis för tvångsarbete.

– Med det sagt så ser vi ju nu att vi behöver jobba vidare med leverantörerna för att verkligen säkra den långsiktiga spårbarheten av råmaterialen. Vi har inte den fullt ut i dag, säger Jonas Carlehed till Ekot.

Hållbarhetschefen Jonas Carlehed är noga med att påpeka att Ikea inte kan garantera att själva kiselråvaran till solceller inte kommer från Xinjiang, eller under vilka förhållanden den framställs.

Han säger att Ikea behöver agera på de nya uppgifterna.

– Skulle det visa sig att vi inte kan säkra mänskliga rättigheter, självklart så måste vi köpa in råmaterial från andra ställen i världen, säger Jonas Carlehed på Ikea till Ekot.