IMY: Polisen saknar laglig grund för DNA-släktforskning

2:04 min
  • Det saknas laglig grund för polisen att använda DNA-släktforskning vid utredning av grova brott, det skriver Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, i ett yttrande.
  • “Det främsta skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer om sökningen grundas på känsliga personuppgifter vilket DNA alltså räknas som” säger Lisa Zettervall, jurist på IMY. 
  • Av yttrandet framgår det att polisen övervägt en hemställan om att ändra i lagen. Polisens projektledare för DNA-släktforskning skriver i ett sms till P3 Krim att de “undersöker möjligheterna att komma vidare i frågan”.

Vid ett pilotprojekt förra året använde polisen DNA-släktforskning vid utredningen av det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004. Med hjälp av DNA som fanns på bland annat mordvapnet kunde polisen skicka in ett DNA-prov till en kommersiell databas för släktforskning i USA och lyckades med hjälp av en släktforskare spåra gärningsmannen.

Polismyndigheten skickade in en begäran om samråd att få använda metoden något som integritetsskyddsmyndigheten, IMY, nu sett över.

IMY ska även ta ställning till om de ska vidta några åtgärder för att polisen inte vände sig till myndigheten innan de inledde pilotprojektet förra året.