Intern kritik inom C mot nej till ändrad gymnasielag

2:06 min
  • Med anledning av pandemin har ju regeringen föreslagit lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande, så att de här ungdomarna ska få längre tid på sig att söka jobb.
  • Centerpartiet tänker rösta nej till lagförslaget - ett besked som nu får intern kritik från flera håll.
  • "Jag tycker att partiet har landat fel i frågan", säger Victoria Barrsäter, ledamot i distriktsstyrelsen för i Sörmland.

Med anledning av pandemin har regeringen föreslagit lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande. Centerpartiet tänker rösta nej till lagförslaget - ett besked som nu får intern kritik från flera håll.

- Jag tycker ju att partiet har landat fel i frågan, säger Victoria Barrsäter, ledamot i distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Sörmland.

För att ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen ska få möjlighet att stanna i Sverige, när de gått ut skolan, krävs i dag att får jobb inom sex månader. Med tanke på det kärva läget på arbetsmarknaden har regeringen föreslagit att den tiden ska förlängas till ett år.

Men förslaget saknar stöd i riksdagen, eftersom Centerpartiet har bytt fot, och tänker rösta nej.

Centerkvinnorna har sedan tidigare kritiserat partiets ställningstagande, och uppmanat riksdagsledamöterna att ställa sig bakom de föreslagna lättnaderna.

Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, vill egentligen ha en amnesti för den här gruppen.

- Men när det inte ligger på bordet, så tycker vi att man borde rösta för de här förändringarna, säger Ida Alterå, som är ordförande i Cuf.

Varför?

- De ungdomar som har stannat här tack vare gymnasielagen har ju fastnat i en limbo, på grund av en dålig lagstiftning och sedan en coronakris på det. Vi tycker att det är rimligt att ge dem som har rotat sig i Sverige en rejäl chans att också få stanna här, säger Ida Alterå.

Partiledningens linje har ett brett stöd i riksdagsgruppen, men runt om i landet finns det centerpartister som anser att det är viktigt att de här ungdomarna får längre tid på sig att söka jobb.
En av dem är Victoria Barrsäter, som sitter i distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Sörmland.

- Sex månader längre tid skulle ju möjliggöra att faktiskt komma in i arbetet och få chans att stanna i Sverige.

Men partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato säger att partiet i stället vill hjälpa de här ungdomarna genom att de ska få en möjlighet att prövas mot en ny humanitär grund, som finns bland förslagen till ny migrationslag.

- Det ser vi som en bättre, och mer långsiktig lösning, än att lappa och laga i gymnasielagen.

Men det här vägvalet gjorde Mikael Kinning, tidigare kommunpolitiker i Vellinge, så besviken att han nu har lämnat Centerpartiet.

- Vi borde lappa och laga, precis det vi har ställt till med. Från den stunden vi sade ja till gymnasielagen, så måste man följa upp det. Man måste ta det i mål, säger han.