Upprop

Intern kritik: V-ledningen prioriterar ned klimatfrågan

2:05 min
  • Vänsterpartiets ledning - med partiordförande Nooshi Dadgostar i spetsen - får intern kritik för att inte ha tillräckligt fokus på klimatfrågan. Det framgår av ett upprop, som Ekot har läst.

  • "Man har inte prioriterat den tillräckligt högt", säger Björn Alling, kommunpolitiker från Linköping.

  • Men enligt biträdande partisekreterare Hanna Gedin behöver medlemmarna inte vara oroliga. Klimatfrågan är högt upp på agendan i Vänsterpartiet, säger hon.

Enligt uppgift till Ekot har drygt 140 medlemmar i Vänsterpartiet skrivit på det upprop om klimatet som nyligen skickades till ledamöterna i den egna partistyrelsen.

Ekot har tagit del av hela brevet, som Tidningen Syre var först med att berätta om. Där uppmanas ledningen att ta på sig "ledartröjan" i klimatpolitiken, kräva att regeringen skärper klimatmålen - och öka sin "positionering" i frågan medialt.

Vänsterpartister som Ekot varit i kontakt med tycker att partiet har en bra politik, men uppger att det under en tid funnits intern kritik om att ledningen fokuserar för lite på klimatfrågan, till exempel i de krav inför höstbudgeten som nyligen presenterades.

Vilmer Andersen, ledamot i regionfullmäktige i Skåne, är en av dem som undertecknat uppropet.

– Vi vill vara mycket mer tydliga än vi har varit den senaste tiden. Vi får inte glömma bort detta. IPCC -rapporterna, Klimatpolitiska rådets rapporter, tyder ju på att vi behöver göra stora omställningssatsningar och det är det vi vill påpeka här.

Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping, säger att klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga för mänskligheten.

– Det verkar som att partiledningen fortfarande är ängslig för att den radikala politik som krävs för att ställa om Sverige i tid till ett klimatneutralt föregångsland, i linje med Parisavtalet, att det skulle skrämma bort väljare. De pratar om att vi fortfarande behöver bredda stödet för en klimatomställning. Men jag ser det som att det är fel. Det kan ha stämt för tio år sen.

Riksdagsledamoten Elin Segerlind, som är Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson, har inte skrivit på uppropet. Men hon stödjer det.

– Att säga nåt annat än att det här behöver vara en absolut topprioriterad fråga, det funkar inte i dag.

Enligt biträdande partisekreterare Hanna Gedin behöver medlemmarna inte vara oroliga; klimatfrågan är högt upp på agendan i Vänsterpartiet.

– Jag kan ju inte riktigt se hur man skulle kunna prioritera den mer, när egentligen det vi pratar mest om är den stora, gröna massiva omställningen som behövs, och att staten behöver ta en mycket större roll än vad den gör i dag.