PRESSMEDDELANDE 2022-04-27

Internationellt pris till Barnradion och Sveriges Radio Drama

I natt svensk tid delades New York Festivals Radio Awards ut. Sveriges Radio Dramas ”Före-Efter Bulltoftakapningen 1972” vann guld för bästa dramapodd. Barnradions ”Stora händelser” vann guld för bästa barn- och ungdomsprogram. Silver i samma kategori gick till Drama för ungas ”Sommarkärlek: Banjo Baby”.

Före-Efter Bulltoftakapningen 1972 är en av säsongerna i Sveriges Radio Dramas stora ljuddramasatsning ”Före-Efter” som skildrar vändpunkter i svensk historia. Manuset är skrivet av Niklas Ekström och Jakob Vassell.

– Att ingen lyckats göra varken film-, tv- eller ljuddrama av Sveriges enda flygkapning förvånade oss. Den här historien har ju allt: spänning, drama, politik. Det var naturligtvis en utmaning att skriva en så komplex berättelse, men magkänslan sa oss att om vi fascineras och grips av de här händelserna, då kommer publiken också göra det, säger Niclas Ekström och Jakob Vasell.

Lyssna på Före-Efter Bulltoftakapningen 1972 här

Stora händelser är tiominuterspoddar som vänder till sig barn och unga. Varje avsnitt fokuserar på en händelse i modern tid. Den prisvinnande säsongen tar bland annat upp Tjernobyl-olyckan 1986, Nelsons Mandelas frigivning och terrorattackerna på Utøya.

– Vi är mycket glada och stolta över utmärkelserna som visar på både bredden och djupet i Sveriges Radios barnutbud, säger Beatrice Dalghi, samordnare Barnradion.

Lyssna på Stora händelser här

Drama för ungas Sommarkärlek är en serie med åtta fristående kärlekshistorier. Det vinnande bidraget ”Banjo Baby” är skrivet av Jenny Jägerfeld och handlar om Märta som har en banjokanal på Youtube – men också en stor hemlighet.

– Jag blir så otroligt glad och hedrad! Jag har faktiskt tänkt på Banjo Baby lite extra på sistone. När jag skrev den så märkte jag att jag tycker om henne så mycket att jag har bestämt mig för att skriva en bok som bara ska handla om henne, säger Jenny Jägerfeld.

Lyssna på Sommarkärlek: Banjo Baby här

Om New York Festivals Radio Awards
New York Festivals Radio Awards är ett internationellt pris som uppmärksammar världens bästa radio. Priset har funnits sedan 1957. Mer info: https://radio.newyorkfestivals.com/  


För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se

070-684 18 52