OLYMPISKT

IOK-Lindberg försvarar Kina-OS och Qatar-VM: ”Idrotten bygger broar”

1:58 min
  • Sveriges mångåriga IOK-ledamot Gunilla Lindberg försvarar i intervju med Radiosporten att ytterligare ett OS (2022) kommer att arrangeras av Kina, ett land som av många organisationer är skarpt kritiserat för brott mot mänskliga rättigheter. Hon pekar på nyckelord som fred, förståelse och att bygga broar, och menar att det också bör gälla för fotbolls-VM 2022 i det slutna emiratet Qatar.
  • ”IOK och idrottsrörelsen arbetar med de länder som är med i det internationella samfundet, det vill säga FN”, säger Lindberg, som kallar idrotten världens största fredsrörelse. ”Man vinner ingenting på att hålla till exempel Kina isolerat, utan det är tvärtom”.
  • Gunilla Lindberg säger sig ha samma tänkande kring Qatar. ”I och med att man arrangerar mästerskap och får folk att komma dit så hjälper det ju till i utvecklingen av landet”, säger hon och pekar bland annat på att de stora tävlingarna leder till att de förhållanden som råder i ett arrangerande land blir synade och omskrivna på ett sätt som annars inte hade skett.

Hör en längre intervju med Gunilla Lindberg här nedanför i artikeln.