Rapporter om blodproppar

Irland pausar Astra Zenecas vaccin – Sverige avvaktar

2:32 min
  • I dag beslutade Irland att pausa vaccinering med Astra Zenecas coronavaccin. Anledningen är att Norge rapporterat om blodproppar hos några personer som fått vaccinet. I Sverige pågår granskning och utredningar nationellt.
  • Just nu finns ingen anledning till förändringar i rekommendationerna, enligt Läkemedelsverket.
  • “Nyttan fortsätter överväga möjliga risker”, säger enhetschefen Veronica Arthurson.

– Nyttan fortsätter överväga möjliga risker. Utifrån det känner vi att vi inte kommer uppdatera rekommendationerna, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

I Norge las tre personer som arbetar inom vården in på sjukhus med blodproppar efter att de fått Astra Zenecas coronavaccin – dock är det inte kartlagt om det har samband.

I torsdags pausade Norge och flera andra länder Astra Zenecas vaccin efter rapport om dödsfall i blodpropp i Danmark efter vaccinering. Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, utreder nu de omkring 30 rapporter om blodpropp som kommit in för att få svar på om det finns ett samband mellan blodpropp och vaccinet.

I Sverige har det till och med i fredags kommit in sex rapporter om misstänkta blodproppar bland personer som fått Astra Zenecas vaccin, två av dem är medicinskt bekräftade. Samtidigt har det kommit in nio fall av misstänkta blodproppar bland de som fått Pfizer/Biontechs vaccin.

– I nuläget ser inte tydligt samband mellan blodpropp och vaccin, eller få blodplättar och vaccin, säger Veronica Arthurson.

I Norge uppmanas nu personer under femtio år som fått Astra Zenecas vaccin och känner sjukdomskänsla eller fått blåmärken att kontakta vården. Det man är rädd för vaccinet leder till minskade nivåer av blodplättar, som kan leda till mindre blödningar som kan visa sig som blåmörken. Men det här är två olika eventuella biverkningar, även om de kan ha vissa kopplingar, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Just nu kommer Sverige alltså inte, som andra länder, pausa eller ändra rekommendationer kring Astra Zenecas vaccin. Myndigheten fortsätter utreda och det kan ändras snabbt, säger Veronica Arthuson

– Den här typen av rekommendationer kan snabbt förändras, åt båda hållen, beroende på vilken typ av data som tillgängliggörs, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.