IS-kvinnorna är släppta, men fortfarande misstänkta för brott

2:44 min

De två svenska kvinnor som misstänks för krigsförbrytelser i Syrien har blivit släppta. Men de är fortfarande misstänkta för brott.

Kvinnorna blev utvisade från ett läger för IS-medlemmar i nordöstra Syrien. I måndags kom de till Sverige. De greps av polisen och anhölls, misstänkta för brott. En tredje kvinna kom också till Sverige från IS-lägret i Syrien. Hon har blivit förhörd men är inte misstänkt för brott.

Igår eftermiddag släpptes de två kvinnorna fria. Men de är fortfarande misstänkta för brottet krigsförbrytelser. polis och åklagare fortsätter att utreda brotten

Den ena kvinnan förnekar brott, säger hennes advokat till Ekot. Den andra kvinnans advokat har inte sagt något till media.

De tre kvinnorna hade med sig sex barn till Sverige. Flera av barnen föddes i Syrien, när mammorna var med terrorgruppen IS. Socialtjänsten i Sverige har tagit hand om alla barnen. Det berättar chefen för Centrum för våldsbejakande extremisms till SVT Nyheter. Socialtjänsten ska hjälpa barnen att komma in i det svenska samhället igen. De ska undersöka hur barnen mår. Sedan kan barnen få bo hos nya familjer. Det kan vara släktingar till familjen.

Flera svenska kvinnor som varit med IS i Syrien har tagit sig tillbaka till Sverige tidigare. Alla har förlorat vårdnaden om sina barn när de kom tillbaka till Sverige. Socialtjänsten tycker inte att kvinnorna kan ta hand om sina barn. Därför har de placerat barnen i andra familjer. I mars blev också en svensk kvinna dömd till fängelse för att hon tog med sig sitt 2-åriga barn till IS i Syrien.