Coronadagbok Sydkorea

"Jag är stolt över den yngre generationen"

5:55 min
  • Sydkorea har setts som ett föredöme i kampen mot coronasmittan, men nu växer pandemitröttheten och missnöjet med myndigheter och vården.
  • Landet hittills klarat sig relativt bra vad gäller smittade och döda, men långsam vaccingeringstakt kritiseras.
  • I vår serie coronadagböcker ger nu 28-åriga Laura Kim bilder av pandemiläget, och hyllar bland annat hur olika generationer stöttat varandra.

Sydkorea sågs ju i inledningen av pandemin som ett föredöme i världen när det gällde hanteringen för att spåra och stoppa smittan.

Och relativt sett har landet klarat sig bra - med drygt 140.000 smittade och knappt 2000 döda i en befolkning på över 51 miljoner.

Men vaccineringen går långsamt och det börjar sprida sig ett missnöje, säger Laura Kim, som Ekot har följt under pandemin.

– Nu har vi över 600 nya fall varje dag och människor är inte lika nöjda som för ett år sedan med hur myndigheter och vården hanterar situationen, säger 28-åriga Laura när jag via en chattjänst når henne på ett café i hemstaden Mokpo i södra Sydkorea.

Vi har haft kontakt under hela pandemin och Laura, som studerar men också jobbar med översättningar och som lärare, har hela tiden försökt vara optimist. Hon ger nu två bilder av läget i hemlandet; först den av en alltmer dominerande känsla av trötthet över sakernas tillstånd.

– Folk är trötta på pandemin och börjar leva som innan den fanns, med undantag för att de inte reser utomlands, säger Laura.

Men hon ger samtidigt bilden av en fortsatt solidaritet mellan olika generationer och grupper för att skydda så många som möjligt.

Det var något som uppmärksammades när Sydkorea inledningsvis framhölls som ett föredöme i kampen mot smittan och en bild som Laura gärna vill fortsätta att förmedla.

– Jag är verkligen stolt över den yngre generationen som inte bara tänker på sig själv, utan också bryr sig om andra.

– Det är ju så lätt att bli egoistisk när man tröttnar på en evighetslång pandemi, säger Laura, och berömmer också de äldre för att på samma sätt ställa upp för de yngre.

Men det finns även problem i Sydkorea, en sjukvård som går på knäna, och inte minst en långsam vaccineringstakt. Landet hamnar långt ner i en internationell jämförelse med ungefär 11 procent som fått en första spruta, och drygt fyra procent är fullvaccinerade.

Två huvudförklaringar är att importen av vaccin gått trögt, och där kritiseras sydkoreanska myndigheterna för att ha reagerat långsamt, och det finns också en utspridd vaccinskepsis.

83-årige Park Yang Seuong, som just fått en spruta, förklarar att han har varit orolig eftersom han hört att människor har dött på grund av vaccineringen.

Men såhär efteråt är det ok, och jag kände ingenting, säger han nöjd till tv-stationen Arirang.

Laura berättar att det finns viss rädsla för Astra Zenecas vaccin som används mest i Sydkorea, men att tillgången på andra mer efterfrågade varianter än så länge är ganska dålig.

Själv är hon för ung för att få vaccin. Det kommer nog ta tid innan det är min tur, konstaterar hon.

– Jag ser fortfarande inte slutet på den här utdragna pandemin, vi kommer ju behöva vara försiktiga även framöver, säger Laura.

Men det finns händelser som ändå bryter pandemivardagen.

Det rapporteras flitigt om det extremt populära sydkoreanska pojkbandet BTS som numera noterar framgång efter framgång internationellt. De har förstaplaceringar på bland annat Billboardlistan, här låten Butter, och nyligen på förstasidan av anrika musiktidskriften Rolling Stone.

De hyllas av president Moon Jae in, och att döma av inte minst alla inlägg i sociala medier ses bandet av många, främst yngre, sydkoreaner som en stor ljuspunkt i pandemitider.

Laura Kim älskar musik och har i tidigare intervjuer berättat hur det hon saknat mest under nedstängningarna är att gå ut och sjunga.

Den här gången berättar hon att hon nu äntligen kommit iväg. Hon var ensam i sångrummet och var noga med att tvätta av mikrofonen och annan utrusning.

– Och jag hade mask på mig, säger hon, men tillägger utan att tveka; jag hade så roligt.