Jakten på EM- och OS-medaljer ledde till rekordlyssning i P4

När EM och OS sammanfattas blir det än en gång tydligt att stora sportmästerskap drar lyssnare till Sveriges Radio P4. Klart störst var publiken fredagen den 6 augusti då damernas fotbollsfinal i OS avgjordes då 2,3 miljoner svenskar följde dramatiken i P4. Riktigt kul siffror och då är ju inte Paralympics inräknat än, skriver Markus Boger, Radiosportens chef.

För en tid sedan skrev jag om kommande sommar-OS i Tokyo,  och om fotbolls-EM. Det var två mästerskap som vi räknade med skulle bli speciella och det blev de också.

Det blev både speciellt att jobba rent praktiskt i skuggan av pandemin, med många utmaningar vi aldrig haft tidigare. Det blev också många speciella tillfällen att få rapportera hem om till alla er vid radioapparaterna. Det var både tårar av glädje och sorg. Slutligen var det speciellt roligt att nu få svart på vitt på hur många av er som följde vår rapportering, vilket känns väldigt roligt att kunna berätta. Att genomslaget varit stort märks också i de många reaktioner, krönikor och kommentarer vi fått, speciellt under OS. Så klart hänger det till viss del ihop med svenska framgångar, där till exempel hästhoppningsreferaten från Christian Olsson och Maria Gretzer fick mycket stor spridning på olika plattformar. Ett par andra exempel på referat som lovordats och där reaktionerna varit många, är Susanna Andréns fotbollskommenterande och Alexander Lundholm och Miro Zalars samspel på friidrotten - dessutom har programledarnas lekfulla och lättsamma ton i studion hyllats av publiken.

TOPPLYSSNING PÅ P4 OCH RADIOSPORTEN UNDER MÄSTERSKAPEN

Och lyssningen har som sagt legat på rekordnivåer. När OS och EM sammanfattas blir det än en gång tydligt att stora sportmästerskap drar lyssnare till P4. Särskilt andra OS-veckan sticker ut med tydlig koppling till medaljjakten i bland annat friidrott, fotboll, handboll, segling och ridsport. Klart störst var publiken fredagen den 6 augusti då fotbollsfinalen avgjordes och 2,3 miljoner lyssnare, eller 28 procent av befolkningen följde dramatiken i P4.

Näst högst OS-publik hade P4 den 3 augusti, när Armand Duplantis vann guld och lördagen den 7:e augusti med den gastkramande lagfinalen i banhoppning. Vid båda tillfällena lyssnade nästan 1,7 miljoner lyssnare, cirka 20 procent av befolkningen.

Den största publiken under EM kom under Sveriges matcher. När Sverige mötte Polen i den direkt avgörande gruppspelsmatchen den 23 juni, lyssnade nästan 1,3 miljoner eller 15 procent av befolkningen på hela eller delar av matchen i P4. Det är en publik som är ungefär 40 procent fler än en genomsnittlig sommarvardag samma tid. EM-finalen hade en publik på 620 000 den 11 juli, vilket är sommarens högsta publik vid den tiden på en söndag.

Detta visar att vi har en viktig roll att spela, att som public service företag kunna ge bred rapportering om alla sporter.  Våra idrottshjältar engagerar och vi är glada att så många lyssnare har varit med oss. Avslutningsvis vill jag därför bjuda på en lyssnarreaktion vi fick, jag tycker den summerar vårt arbete väl och som chef för Radiosporten kan jag bara hålla med i hyllningen av mina kollegor.

”Jag har rensat rabatter, målat hus, klippt gräs, plockat svarta vinbär osv och lyssnat på Radiosporten. Det har fått mig att skratta, gråta, bli förstummad, få gåshud med mera. Tack ni fantastiska kommentatorer och bisittande experter!! Vilken OS sommar!”

Markus Boger
Chef Radiosporten

Följ rapporteringen från Paralympics

Vill ni återuppleva OS i Tokyo finns Radiosportens OS krönika här.

Och den samlade rapporteringen från fotbolls-EM hittar ni här