Exklusiv intervju

Jemens utrikesminister: Rätt tid för fred i Jemen

1:45 min
  • Jemens utrikesminister Ahmed Bin Mubarak säger i en exklusiv intervju med Ekot att det är rätt tid att avsluta kriget och få tillstånd en omfattande vapenvila.
  • Han anser att omvärlden måste sätta hårdare press på Houthimilisen som kontrollerar stora delar av norra Jemen och att maximera både det diplomatiska och militära trycket mot rebellerna.
  • Bin Mubarak anser att Sverige spelar en viktig roll i fredsarbetet inte minst efter samtalen i Sverige som gav den hittills enda överenskommelsen mellan parterna.

– Maximera trycket och skicka starka budskap. Det har visat sig fungera, säger Ahmed Bin Mubarak.

– Även militärt tryck fungerar, när houthierna kom till Stockholm förra gången till exempel var det efter just hårt militärt tryck mot Hodeida. Bara två veckor tidigare hade vi bjudit in dem till samtal i Genève men då kom de inte. Så om man använder alla korten på hand kan det förändra situationen på marken, säger han.

Jemens utrikesminister är nu på besök i Stockholm för att bland annat träffa sin svenska kollega och andra ministrar och det han talar om är den så kallade Stockholmsöverenskommelsen. Den enda uppgörelsen hittills mellan regeringen och houthierna.

Sju års inbördeskrig har lagt stora delar av Jemen i ruiner, både bildligt och bokstavligt. En majoritet av jemeniterna behöver stöd för att överleva vardagen och kriget har lett till svält och sjukdomar. Var tionde minut dör ett barn i Jemen av undernäring eller diarrésjukdomar.

Houtimilisen har ställt krav för att sätta sig i fredsförhandlingar, bland annat vill de att hamnarna i Hodeida öppnas helt utan restriktioner och att flygplatsen i Sanaa öppnas. Utrikesminister Bin Mubarak säger att han är beredd att förhandla men utan villkor och han är tydlig med att han inte litar på Houthierna.

– Nej, vi litar inte på houthierna. Brott mot kvinnor, rekrytering av barnsoldater. Att de skickar barn att slåss vid frontlinjerna och att över 2000 barn dött i fronten, det är förkastligt. Ingen tvekan att houthiernas ideologi förespråkar våld och att de tror sig ha en överlägsen rätt i Jemen. Men om man utkräver ansvar och sätter press kan man nå resultat, säger Ahmed Bin Mubarak.

Han hoppas nu på ett ökat tryck från omvärlden, där USA ökat sitt engagemang och Saudiarabien tröttnat på kriget. Och han tror att det nu är rätt tid att nå fred i det av krig och lidande söndertrasade landet.¨

– Alla uppmanar till fred, jag tror att det är rätt tid att avsluta kriget och få till en omfattande vapenvila.