EFTER HOVRÄTTSDOMEN

Jimmie Åkessons första ord om Lundgren: Klart problematiskt

2:26 min
  • På måndagen dömdes Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna som skyldig för sexuellt ofredande, av Göta hovrätt.

  • Nu uttalar sig partiledare Jimmie Åkesson för första gången om vad det här kan komma att innebära för Peter Lundgrens framtid i partiet.

  • “Jag tycker att det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han tycker att det är, om han ser möjlighet att kunna verka som sverigedemokrat utan att allt överskuggas av domen”, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

– Det är ju en diskussion vi för just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Det är klart att det är väldigt problematiskt, säger Jimmie Åkesson.

Varför är det problematiskt?

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra.

– Jag tycker att det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han tycker att det är, om han ser möjlighet att kunna verka som sverigedemokrat utan att allt överskuggas av domen.

Peter Lundgren friades i tingsrätten men dömdes alltså igår av Göta hovrätt för att sexuellt ha ofredat en partikamrat. Det finns fortfarande tid för Peter Lundgrens advokat att överklaga domen och det ger partiledningen några dagar att diskutera, bland annat huruvida Peter Lundgren kan fortsätta representera partiet i EU-parlamentet, där han ju sitter fram till nästa val 2024.

I går kommenterade partisekreterare Richard Jomshof domen med att frågan var utagerad i partiet, eftersom Peter Lundgren och kvinnan ska ha rett ut det som hänt. Jimmie Åkesson håller med, men det finns fler sidor av det här, säger han

– Men en annan sida är ju det rent juridiska och lagen är ju som den är.

– Kan man verka med en dom i bagaget, det är ju den frågan man måste ställa sig.

Det är partiets medlemsutskott som hanterar uteslutningsärenden. Men såvitt Jimmie Åkesson vet, så har partiets medlemsutskott inte den frågan på bordet nu.

– Om de finner anledning att ta upp det så hanterar de det och de är suveräna i den hanteringen och lägger så småningom ett förslag på partistyrelsens bord. jag ska inte föregripa en sådan process utan det får väl. Vi får väl se om det blir en sådan process eller inte.

Kan det bli aktuellt att han inte kan vara medlem i partiet?

– Det är ju ytterst medlemsutskottet som hanterar det och jag tror inte att det ligger på deras bord just nu, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.