Joe Biden får kritik för sin migrationspolitik

6:09 min
  • I USA får president Joe Biden kritik från både republikaner och egna sympatisörer för hur han hittills har hanterat migrationspolitiken.
  • Under sina snart första hundra dagar har han haft en kaotisk situation att hantera vid gränsen till Mexiko, vilken skapat stora rubriker.
  • Hör reportage av Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén.

Att använda hälsoargument för att sätta asylrätten ur spel och direktavvisa migranter är inte lagligt, säger Eleanor Acer, direktör på människorättsorganisationen Human Rights First.

President Joe Biden begår ett stort misstag, anser hon för i hennes ögon driver detta i stället upp antalet försök att ta sig illegalt över gränsen till USA.

– Det var Donald Trump som aktiverade hälsoparagrafen 42, title 42, i mars förra året när coronapandemin var ett faktum, trots att USA:s folkhälsomyndighet CDC inte såg några vetenskapliga skäl till det.

Det säger advokaten Charlene D'Cruz som företräder asylsökande i Texas.

Advokaten säger att hälsoparagraf 42 bara är som en ny sten i muren och hon anser att det är hyckleri att påstå att smittrisken skulle vara skälet till att centralamerikaner stoppas. Om det verkligen vore en hälsorisk vid gränsen, hur kommer det sig då att jag, bara för att jag har ett amerikanskt pass, kan gå rakt över, frågar sig Charlene D'Cruz retoriskt.

Vid de många gränsövergångarna som jag själv ser, är det en strid ström av mexikaner som kommer över till den amerikanska sidan för att handla och även amerikaner som tar sig åt andra hållet. Hundratusentals personer korsar gränsen legalt varje vecka.

Mexiko har svarat med att inte tillåta USA att skicka tillbaka familjer med barn under 7 år så de blir kvar här. I höstas satte också en federal domstol stopp för att hälsoparagrafen tillämpas mot ensamkommande barn.

Ensamma centralamerikanska barn får inte direktavvisas tillbaka till Mexiko och USAs president Biden säger till skillnad från Trump att de ska tas om hand.
I februari och mars har tiotusentals ensamkommande korsat gränsen.
Republikanen Young Kim säger att Bidens politik fungerar som en magnet.

Att republikaner uttrycker missnöje är inte överraskande. Vid muren mot Mexiko och floden Rio Grande utanför staden McAllen i Texas stöter jag på en grupp upprörda Trump-anhängare som vill se hårdare tag

Kvinnan som aldrig säger sitt namn berättar att de har rest hit för att se vad som egentligen pågår och för att skapa opinion mot flyktingar och migranter. Murbygget har stoppats påstår hon, vilket betyder att Biden bryter mot konstitutionen.

Men dagen innan har en domstol faktiskt fattat beslut i ett första av cirka 140 rättsfall kring expropriering av mark. Amerikanska staten gavs omedelbar rätt att ta mark Texas familjen Cavazo. 82-åriga överhuvudet Delia såg bedrövad ut när jag mötte henne.

Tillresta Trumpanhängare och motståndare till invandring har också demonstrerat i centrum av staden Mcallen utanför det katolska migranthärbärget.

Nunnan Norma scannar oroligt gatan utanför porten när vi intervjuar henne, osäker på vilka metoder de protesterande är beredda till. Kritiken kommer alltså från flera håll mot hur Joe Biden under sina första hundra dagar har hanterat migrationen.

Han har också hamnat i blåsväder kring kvotflyktingar. I februari sade han att 62 500 flyktingar skulle få komma hit i år. I fredags hette det att han tänkte behålla Trumps historiskt låga nivå på 15 000 men efter en kritikstorm inom hans egna led är det senaste att besked kommer den 15 maj.

Eleanor Acer på Human Rights First är besviken över att Biden inte återgår till att följa lagar som kongressen antagit.

Hon säger att vissa menar att han försöker köpa sig tid politiskt för att få igenom en kontroversiell lagstiftning som skulle göra runt 11 miljoner illegala migranter lagliga.

Att Joe Biden är försiktig beror kanske också på att det redan nästa år är midterm elections, val till representanthuset. Hans parti, demokraterna, har idag en ytterst liten övervikt där som inte får gå förlorad.