Johannes fick pris som Årets trafikhjälte

2:09 min

En man som körde grävmaskin stoppade en full person som körde bil. Mannen heter Johannes Lybäck. Nu har han fått ett pris för det från Motorförarnas helnykterhetsförbund. De kallar Johannes för Årets trafikhjälte.

Det är väldigt roligt och en ära att få priset, säger han till P4 Radio Stockholm.

– Det är otroligt roligt faktiskt, det är en ära.

Johannes Lybäck jobbar med att köra grävmaskin. I oktober förra året såg han en bil som körde in i hans arbetskamrats bil. Kamraten ropade att Johannes skulle stoppa bilen.

– Jag lyssnade på vad han sa, och då ropade han "stoppa honom, stoppa honom"!

Han körde fram grävmaskinen och blockerade vägen för bilen. Sedan la Johannes grävmaskinens långa skopa bakom bilen, så att den inte kunde köra iväg.

– Då körde jag ut grävmaskinen och blockerade hela vägen helt enkelt. Så han kom inte så långt. Och så försökte han smita bakom, men då backade jag bak och sen vred jag runt grävmaskninen och satte skopan bakom bilen, säger han.

Då förstod personen i bilen att han var fast. Han gick därför ur bilen och gav sina bilnycklar till Johannes.

– Så han hoppade ur bilen, gav oss bilnycklarna och sa att "nu är det kört". Han insåg vad han hade ställt till med, det var hopplöst fall att komma därifrån, säger Johannes.

Organisationen Motorförarnas Helnykterhetsförbund fick veta om Johannes berättelse. De jobbar för att folk inte ska dricka alkohol och köra i trafiken. Nu har de gett Johannes ett diplom.