Journalister får årets Nobelpris i fred

2:34 min

Idag fick vi veta vilka som fick Nobelpriset i fred. Det är journalisterna Maria Ressa och Dimitrj Muratov som får fredspriset 2021. De får priset för att de jobbar för yttrandefrihet och demokrati i sina hemländer. Yttrandefrihet betyder att människor får säga sina åsikter utan att de straffas eller får problem.

En av de som tycker att det är bra att de två journalisterna fick fredspriset är utrikesminister Ann Linde. Hon tycker att de är modiga som vågar rapportera om det som händer på Filippinerna och i Ryssland.

– De är modiga och jobbar i svåra miljöer både i Filippinerna och Ryssland. Det är verkligen rätt pris, säger hon.

Journalisten Maria Ressa föddes 1963 och är från Filippinerna. Hon har rapporterat om krig och konflikter från många asiatiska länder. Hon är Asiens mest kända grävande journalist. En grävande journalist vill avslöja saker som människor med makt vill hålla hemliga. Rodrigo Duterte är president på Filippinerna. Många tycker att han behandlar människor dåligt och att han bryter mot mänskliga rättigheter.

Maria Ressa har rapporterat mycket om det och efter det har hon blivit hotad och dömd till fängelse.

Dmitrij Muratov föddes 1961 och är från Ryssland. Han är chef för den ryska tidningen Novaja Gazeta. Han har länge skrivit om hur viktig yttrandefriheten är och att inte finns någon riktig yttrandefrihet i Ryssland.

Dmitrij Muratov säger till den ryska kanalen Podjim att han inte trodde att han skulle få priset. Jag bara skrattar, säger han.

Han har fått flera priser för sitt arbete. 2010 fick han Hederslegionen som är det finaste priset man kan få i Frankrike.

Alla andra pris delas ut i Stockholm, men fredspriset delas ut av Norska Nobelkommittén i Oslo.

lättsvenska@sverigesradio.se