VECKANS PROGRAM

Journalister på bjudresa i diktatur och anonym Tv4-källa kändes igen

Svenska journalister på bjudresa i Azerbajdzjan

Lyxhotell, gåvor och propaganda. Svenska journalister har under hösten åkt på bjudresor till diktaturens Azerbajdzjan. En grundläggande yrkesetisk princip som journalist är att inte ta emot gåvor och bjudresor som kan äventyra ens oberoende. Men mediesajten Blankspot har på sistone kunnat avslöja två resor där journalister blivit rekvisita i den azerbajdzjanska regimens propaganda.

Azerbajdzjan är en diktatur, ett land som är svartlistat av reportrar utan gränser för sin avsaknad av fri press. Efter fjolårets militära strider mot Armenien om området Nagorno-Karabach pågår också ett upptrappat informationskrig. 

Hur kunde svenska journalister tacka ja till en bjudresa hit? Och vad hände egentligen på plats i Azerbajdzjan? 

– I eftertankens kranka blekhet är det klart att jag borde ha researchat bättre. Och inte åkt, säger journalisten Agneta Nordin, som deltog på den senaste resan. 

Lovades anonymitet av Tv4 men kändes igen

I september började Tv4 sända serien “Anders och våldet” med ambitionen att visa den osminkade sanningen om gängkriminaliteten. Programledaren är Anders Öfvergård, känd som den arga snickaren.  

I serien medverkar två anonyma personer som försöker lämna det kriminella livet. Men hur väl skyddade egentligen Tv4 dom här personerna som lever i en nyckfull värld omgärdade av våldshot? Tonchi Percan har pratat med Khaled som menar att Tv4 bröt deras överenskommelse. Tv4 håller inte med, men vägrar att ställa upp på en intervju. 

Journalisten, visselblåsaren och spionskandalen

Snowden och NSA, Watergateskandalen och IB-affären, ja, det är några exempel på journalistiska spionavslöjanden som gått till historien. Men hur mår övervakningen av övervakarna egentligen idag?

Den grävande journalistiken är ofta det enda sättet för allmänheten att få insyn i de statliga underrättelsetjänsternas dolda verksamhet, och det arbetet ställer höga krav på både redaktioner och enskilda journalister.