Judas and the black Messiah - Svarta Pantrarna mot FBI

1:39 min

Ett drama från vår nutidshistoria om en infiltratör och FBIs brutalitet mot Svarta Pantrarna på 60-talet. Chans på 6 Oscars (Premiär 19 mars) 
Betyg: 4

Titel: Judas and the black Messiah
Regissör: Shaka King
Manus: Will Berson, Shaka King, Kenneth Lucas, Keith Lucas 
Skådespelare:  Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Dominique Fishback
Genre: Drama, verklighetsbaserat
Betyg: 4

Det är inte svårt att förstå att en rörelse som Black Lives Matter växer fram, när man ser en film som Judas and the black Messiah. Vi får en pusselbit i den amerikanska rasismens historia, en film som är baserad på verkligheten.
Fred Hampton är ledare för Svarta Pantrarna i Chicago, men har är inte där för att sko sig själv, han vill se förbättringar för de som har det sämst. Svarta Pantrarna delar ut mat till hungrande, fixar sjukvård, men de har också uniformer och bär vapen. De är en mer radikal del av medborgarrättsrörelsen på 60-talet och FBI målar upp de som det största hotet mot USA just då.
William O´Neal är en småkriminell, en glidare, en biltjuv som åker fast och FBI ser sin chans. Han hotas med fängelse om han inte ställer upp som infiltratör, tjallare. Han får nycklarna till en lyxbil, och blir Fred Hamptons och ledarskiktets chaufför.
Och det här blir i stora stycken en film om hans trixande och göranden, mer än en film om Fred Hampton som så ung, bara 21 år, skjuts till döds.
Judas and the black Messiah har samlat sex Oscarsnomineringar, den är spännande, min enda invändning är att jag skulle velat veta mer om Fred Hampton, se fler sidor hos honom. En miniserie, kanske.