Juryn utser årets bästa barnbok

De har den superviktiga uppgiften att kora vinnaren av Barnradions bokpris 2022. I år är det femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm som läser och diskuterar de nominerade böckerna för att slutligen bestämma vilken bok som ska tilldelas priset.

Årets barnjury består av Jurre Van Nord, Tage Kihlbaum Rosell, Sonja El-khoury, Lova Simeonidou Tunberg och Linn Barraza Bondeson.

Det är coolt att verkligen få vara med och bestämma något. Jag är en av fem personer liksom och gör verkligen skillnad, säger 12-åriga Jurre.

Under sommaren har de läst alla fem nominerade böckerna för att på läslovet, vecka 44, prata om böckerna i radio tillsammans med programledaren Manuel Cubas, och slutligen utse en vinnarbok.

12-åriga Linn som också är med i juryn berättar att det var en utmaning att läsa så många böcker.

Det var lite svårt. Jag brukade inte läsa jättemycket innan. Men efter det här har jag blivit motiverad att läsa fler böcker.


Så här väljs de nominerade böckerna ut

Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2020 och juni 2021. En jury bestående av f.d. läsambassadören Anne-Marie Körling och bibliotekarien Elisabet Niskikari samt femte- och sjätteklassare på Rosengårdsskolan i Malmö har läst samtliga böcker nominerade av förlag och författare, och gjort urvalet av de fem böckerna.

När fem finalböcker har valts ut är det bokjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnarboken!