TERRORN I NORGE

Minnesceremoni vid regeringskvarteret i Oslo

0:42 min
  • Den 22 juli 2011 detonerar en sprängladdning i en skåpbil som placerats i regeringskvarteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt.
  • Två timmar senare sker massakern på Utøya, där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. 67 personer dödas.
  • "Vi har inte stoppat hatet, högerextremismen lever fortfarande, terroristen var en av oss", säger Astrid Hoem, AUF.s ledare, under sitt tal.

Ceremonin inleddes klockan 9 under torsdagen, på dagen 10 år sedan attacken.

– Det är inget tvivel om att det var ett politiskt terrorangrepp, unga människor blev dödade för att de var politiskt engagerade och för att de trodde på något,säger Tor Inge Kristoffersen från den nationella stödföreningen och vakt vid regeringskvarteren för tio år sedan.

Efter tal från Lisbeth Kristine Røyneland läste Merete Stamneshagen en dikt, båda från den nationella stödgruppen.

Förutom diktläsning och tal spelas även musik av norska musikern Marthe Wang.

Gömde sig på ön som 16-åring

Astrid Hoem var 16 år och på plats på Utøya när attentatet ägde rum. Hon berättade tidigare för Ekot att hon gömde i en bergsskreva på för att komma undan terroristens kulor. I dag är hon AUF.s ledare och talare vid ceremonin.

– 77 människor blev brutalt tagna från oss, 8 här i regeringskvarteren i Oslo och 69 på Utøya. De blev dödade för sitt jobb för demokratin, säger hon inledningsvis.

– Vi har inte stoppat hatet, högerextremismen lever fortfarande, terroristen var en av oss, fortsatte hon.

Statsministern: Vi måste säga ifrån

Sedan tog statsminister Erna Solberg till orda och sa bland annat att alla kan ta ett ansvar för att säga ifrån om extrema hållningar och hotfulla yttringar, antingen om det sker i skolan, på jobbet, runt middagsbordet eller bland vännerna.

– Det är inte alltid lätt att säga ifrån, men det är viktigt att vi gör det. Att säga ifrån är något annat än att vara oeniga, i en demokrati ska meningar sättas mot varandra, vi är oeniga och så finner vi lösningar, säger hon.

Sedan följde namnuppläsning på de dödade, först de åtta som omkom i bombningen vid regeringskvarteren och sedan de 69 som dödades på Utøya.

Därefter skedde kransnedläggning och en tyst minut, följt av ytterligare ett musikstycke av Marthe Wang.