Vårbynätverket

Nätverksledare döms i Encrochat-målet till 17 års fängelse

1:25 min
  • Ledaren för Vårbynätverket till fängelse i 17 år och 10 månader och ytterligare 26 personer döms för allvarlig brottslighet.
  • Rapparen Yasin dömdes för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader.
  • Encrochat-målet är en av tre delar i utredningen mot Vårbynätverket, de andra är Beslagsmålet där dom också meddelas under onsdagen och Kungens kurva-målet, där dom redan meddelats.

27 personer totalt dömdes till fängelse, eller frihetsberövande påföljd, och en person har dömts till böter.

– Det här är en omfattande rättegång med tre delar. Förhandlöingarna började redan i februari och det här, Encrochat-målet, började i april, berättar rättens ordförande, lagman Göran Nilsson.

Det finns personer med i samtliga delar av utredningen kring Vårbynätverket som förekommer i flera delar.

– Det är många inblandade under varje åtalspunkt vilket har varit en grannlaga uppgift att bedöma vilket ansvar de haft.

Svårt bevisläge

En stor del av bevisningen har varit krypterade meddelande i kommunikationsnätverket Encrochat. Rättens ordförande, lagman Göran Nilsson, redogör för bevisningen där det gjorts invändningar av tillåtligheten, bland annat på grund av hur materialet bearbetats.

– Tingsrätten tog tidigt ställning till att bevisningen inte skulle avvisas. Sedan har man fått avgöra i varje åtalspunkt vilken betydelse den skulle ha.

Samtliga i Vårbynätverket har nekat till brott.

Sedan tog rådmannen Kian Amraée till orda och beskrev nätverkets uppbyggnad som man kunnat kartlägga med hjälp av Encrochat-meddelandena.

Utredningen har också visat att nätverket har förfogat över vapen, ammunition, sprängämnen, narkotika och lägenheter, bilar och så kallade Encromobiler.

– I utredningen har man totalt tagit 27 vapen, drygt åtta kilo sprängämnen, sju handgranater och en stor mängd ammunition, alla kopplade till nätverket, säger rådmannen Kian Amraée.

Åklagare yrkade på livstid

Rättens ordförande, lagman Göran Nilsson, redogör för strafflängderna.

För ledaren för Vårbynätverket, en 33-årig man, hade åklagaren yrkat på livstids fängelse, och han dömdes till 17 år och 10 månader.

Rapparen och P3-guldvinnaren Yasin dömdes för förberedelse till människorov till fängelse på 10 månader, som kommer att förlängas.

– Brottet han begick begicks under prövotid för villkorlig frigivning från fängelse och då är huvudregeln att om man återfaller i allvarlig brottslighet ska straffåterstoden förverkas, det betyder att totala frihetsberövande straffet blir 1,5 år lite drygt, säger lagman Göran Nilsson.