Regeringskrisen

Talmannen: Stefan Löfven får sonderingsuppdraget

0:57 min
  • Sveriges talman, Andreas Norlén, har kallat till pressträff för att berätta om kommande steg med anledning av regeringsbildningen.
  • Tidigare under torsdagen meddelade moderatledaren Ulf Kristersson (M) att han ger upp försöket att bilda ny regering.
  • "Jag har gett Stefan Löfven uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen"

Talmannen, Andreas Norlén, berättade om en pressträff under torsdagen att han gett Stefan Löfven (S) uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen och gett honom fram till måndag.

– Om han meddelar mig att han har en lösning är jag beredd att samma eftermiddag nominera honom som statsminister och en omröstning kan sedan ske på onsdag eller torsdag, berättar Andreas Norlén.

Norlén mottog beskedet från Ulf Kristersson (M) att han ville avbryta sitt sonderingsuppdrag under torsdagsförmiddagen.

På pressträffen berättade talmannen också att om Stefan Löfven inte lyckas lösa situationen kan en omröstning med Ulf Kristersson (M) bli aktuell.

– I det läget får han vara beredd att stå till förfogande för en omröstning i kammaren, oavsett hur han ser på möjligheterna för att faktiskt bli vald. Och det har han accepterat.