Coronapandemin

Löfven: "Läget är skört"

1:38 min

Icke nödvändiga verksamheter i kommuner och regioner ska fortsätta vara stängda fram till den 7 mars. Om det inte hjälper kommer nya skärpningar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven säger också på pressträffen att så många som möjligt måste arbeta hemifrån för att förhindra en tredje våg i smittspridningen i Sverige.

Regeringen fortsätter att uppmana kommuner och regioner att hålla icke nödvändiga verksamheter för allmänheten stängda till den 7 mars.

– Det är viktigt att fritidsaktiviteter för barn och unga fortsätter. Om nuvarande åtgärder inte räcker, då kommer åtgärder att skärpas eller nya åtgärder införas. Hälsa och liv kommer först, säger Stefan Löfven.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att sjukvården är tungt belastad. Hon uppmanar att man vid misstänkt smitta genast ska testa sig.

– Alla bör testa sig vid symptom som kan vara covid-19. Det är så vi kan smittspåra och förhindra smittspridning, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att endast genom att enskilda minskar sina kontakter kan smittspridningen minska.

– Det är ett allvarligt läge, flera regioner rapporterar att läget är bekymmersamt och oroväckande. Smittspridningen drivs genom umgänge. Ska du resa under sportlovsveckorna, gör det på ett ansvarsfullt sätt, säger Johan Carlson.