CORONAPANDEMIN

Regeringen slopar inreseförbudet till Sverige

1:56 min
  • Inreseförbudet till Sverige slopas.

  • Det beslutade regeringen på ett sammanträde på måndagen, uppger Nordenminister Anna Hallberg för Ekot.

  • Från och med onsdag kan medborgare från Norden, EU- och EES-länder resa in i Sverige utan covidbegränsningar. Förbudet att resa in från tredje land gäller för närvarande fram till 31 mars.

Inreseförbudet till Sverige slopas. Det beslutade regeringen på ett sammanträde alldeles nyss. Förbudet att resa in till Sverige från länder i Norden, EU och EES kommer att tas bort i övermorgon onsdag.

Det här görs som en del i att ta bort alla restriktioner och smittskyddsåtgärder mot covid-19, som regeringen beslutade om i förra veckan och som alltså börjar gälla nu på onsdag, den 9 februari.

I det beslutet ingick bland annat att publiktaket för evenemang försvinner, begränsningar i utelivet tas bort, och att folk nu kan börja åka till jobbet i stället för att jobba hemma.

Men i dag så hölls alltså ett extra regeringssammanträde. Och vid halv fem beslutades där att inreseförbudet från Norden, EU och EES-länderna slopas. Polismyndigheten behöver därför inte heller längre avsätta personal för att kontrollera covidbevis vid gränsen.

Förbudet om att resa in från länder utanför EU, det som brukar kallas tredje land, gäller fortfarande – för närvarande fram till 31 mars.

Rättelse: I en tidigare version av publiceringen angav vi att förbudet att resa in från tredje land skulle hävas 31 mars. Förbudet gäller än så länge fram till 31 mars.