Regeringskrisen

Stefan Löfven fälls av riksdagen

Direkt
Sänds kl. 00.00 - 00.00
  • Riksdagen har röstat ja till att avsätta Stefan Löfven och fälla regeringen.
  • 181 ledamöter röstade för misstroendet mot Löfven, 109 ledamöter mot och 51 valde att avstå.
  • Ekot sänder direkt från omröstningen med efterföljande analys från politikkommentator Fredrik Furtenbach och politikreporter Katarina Helmersson.

Bakgrunden till omröstningen är att vänsterledaren Nooshi Dadgostar förklarat att hon saknar förtroende för Stefan Löfven med anledning av regeringens utredningsförslag om att införa fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter.

Innan själva omröstningen var det flera av riksdagens ledamöter som begärt ordet för att få tala.

Liberalernas Johan Persson meddelar att hans parti inte kommer rösta för att avsätta Stefan Löfvens regering, utan att Liberalerna kommer rösta gult i dagens omröstning.

Även Centerpartiet kommer rösta gult, alltså lägga ner sina röster, i dagens omröstning, enligt partiledaren Annie Lööf. Så länge Socialdemokraterna fortsätter leva upp till januariavtalet, kommer Centerpartiet inte avsätta Löfven, menar Lööf.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch lägger ansvaret för den uppkomna situationen på Socialdemokraterna och med det meddelar hon att KD idag kommer rösta för att avsätta regeringen.

Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att de kommer rösta för att avsätta regeringen. En regering han menar att han inte har något förtroende för.

– Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, och meddelar att även hans parti kommer rösta för att avsätta Stefan Löfven.

Enligt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar så var villkoret för att de släppte fram regeringen att marknadshyror inte skulle införas. Vill de nu göra det så menar Nooshi Dadgostar att den enda vägen att gå är att fälla Stefan Löfven och regeringen.

Miljöpartiets Annika Hirvonen säger att de står bakom Stefan Löfven och januariavtalet, även om de inte håller med om alla punkter i överenskommelsen. De kommer därför inte rösta för att avsätta Löfven.