Källor: Sabuni informerade inte partiledningen om ultimatum

2:09 min
  • Just nu sitter Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp i ett extra möte.
  • Där väntas det bli diskussion om partiledaren Nyamko Sabunis senaste utspel, som fått hård intern kritik.
  • Och nu uppger källor för Ekot att inte ens Liberalernas partiledning - på förhand - var informerad om att Nyamko Sabuni tänkte hota att lämna budgetsamarbetet med regeringen på migrationsfrågan.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är pressad internt, och just nu sitter partistyrelsen och riksdagsgruppen i ett digitalt heldagsmöte. Planen är att diskutera partiets väg framåt. Inga beslut ska fattas, men tongångarna kan bli hårda - inte minst med anledning av Nyamo Sabunis utspel i migrationsfrågan i Expressen förra veckan.

Partistyrelsen, där partiledningen ingår, fick - enligt uppgift till Ekot - vid 17-tiden den 12 januari ett mejl, med anledning av att Expressen nästa dag skulle publicera en intervju med Nyamko Sabuni. Där understryker hon bland annat, står det i mejlet, att regeringen inte kan få lägga kostnadsdrivande förslag utanför budgetsamarbetet.

Det handlar om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, på egen hand, har gjort upp om förslag till en ny och bredare humanitär skyddsgrund.
Men det här bryter mot Januariavtalet, enligt Nyamko Sabuni, bland annat eftersom det kan leda till ökad invandring och ökade kostnader, och därmed påverkar hela budgetsamarbetet.
Så här sade hon till SVT.

- Om man går fram med de här förslagen, så kommer vi inte att medverka till nästa budget, det är mitt tydliga besked.

Det här ultimatumet skakade om i det egna partiet, och Nyamko Sabuni fick snabbt kritik både för att hon var beredd att göra migrationen till en kabinettsfråga och för att beslutet inte var förankrat i riksdagsgruppen. Enligt partiledningen diskuterades frågan emellertid redan i december.

Och nu uppger alltså källor för Ekot att inte heller Liberalernas allra högsta ledning, som består av åtta personer, hade fått information om att partiledaren skulle deklarera att budgetsamarbetet hotas om migrationsförslagen inte dras tillbaka. Innehållet i mejlet uppges inte ha tolkats som att Nyamko Sabuni skulle ställa ultimatum, utan det beskedet beskrivs som en blixt från klar himmel.