Ryssland

Känd rysk aktivist dömd efter skärpt lag som fäller "utländska agenter"

2:04 min
  • Den kända människorättsaktivisten Semjon Simonov i ryska Sotji har, som avslöjade korruptionsskandaler och utnyttjade migrantarbetare i samband med vinter-OS och fotbolls-VM i Ryssland har dömts i ett nytt brottmål som skakar MR-världen.

  • Han har länge arbetat med stötta de som förlorade sina hem och de som skadades för livet i samband med bygget av nya arenor.
  • Det är den nya skärpta lagen som berör så kallade "utländska agenter" i Ryssland, som har lett fram till brottmålet. Under det senaste året har den skärpta lagen lett till flera nya nya åtal, hot och trakasserier mot människorättsaktivister.

Simonov har dömts inom ramen för den skärpta lagen om "utländska agenter" från i fjol.

Lagen kräver att alla ryska grupper, som accepterar utländsk finansiering och genomför aktiviteter som anses vara "politiska" måste registrera sig som en utländsk agent, en term som i Ryssland liknar "spion" eller "förrädare".

Simonov vägrade att registrera Southern Human Rights Center, och har kunnat styrka att organisationen aldrig har tagit emot utländsk finansiering.

Tidigare brottmål mot Simonov har fördömts av bland andra Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och FN:s särskilda rapportör.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har upprepade gånger fördömt lagen om "utländska agenter" i Ryssland, och sa i ett pressmeddelande att myndigheterna omedelbart bör dra tillbaka anklagelserna mot Simonov och upphäva domen.

Det är sedan 2020 lättare att inleda brottmål mot både grupper och individer, sedan lagen om "utländska agenter" skärptes. Sedan dess har många aktivister drabbats av repressalier från myndigheterna och lever med en ökad risk för hot, trakasserier och åtal.

Enligt Human Rights Watch syftar lagen till att straffa och tysta kritiker. Men Simjon Simonov kommer inte låta sig stoppas.

Han betraktar domen som ett kvitto på ett framgångsrikt arbete, och säger att hoten om nya påföljder inte kommer stoppa hans framtida arbete för mänskliga rättigheter.

Och Simjon planerar att överklaga domstolens beslut, och han slipper fängelse men berättar att ha inte har kunnat lämna hemstaden Sotji på ett år på grund av ett reseförbud som grundar sig i att myndigheterna försöker stoppa hans arbete, säger han.