PRESSMEDDELANDE 2023-11-15

Känsligt läge med Uje Brandelius – om minnen och att förlora dem

När Gunnels man Lennart vaknade upp ur medvetslösheten kom han inte ihåg något från sitt tidigare liv. När Stefans bror tog livet av sig så stod det mörka minnet av dödsdagen i vägen för alla ljusa minnen. Trebarnsmamman Ulrika var 44 år när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom. I den nya säsongen av Känsligt läge i P1 får vi följa olika berättelser om minnet och minnen. Första avsnittet sänds 22 november kl.10.35 i P1.

–Vad, hur och varför människor minns är någonting som jag tänkt mycket på de senaste åren. Dels för att jag är 52 år och förmodligen har fler minnen bakom mig än framför mig. Dels för att jag har fått diagnosen Parkinsons sjukdom som i sämsta fall kommer att påverka mitt minne, säger Uje Brandelius.

I Känsligt läge får vi träffa några extremt modiga och generösa personer som berättar om hur deras minnen eller förlust av minnen har påverkat deras liv i grunden.

–Under arbetet med den här säsongens program så har jag förstått hur otroligt stor makt våra minnen har över hur vi mår. Det är väl därför vår hjärna är sysselsatt dygnet runt med att sortera, värdera och frisera våra minnen, säger Uje Brandelius

Känsligt läge sänds under sex veckor, med start 22 november kl. 11.35 i P1. Samtliga avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio play.
https://sverigesradio.se/kansligtlage

Pressbilder: Uje Brandelius, foto: Daniel Stigefelt, Sveriges Radio.

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/fzb23jetg3

För ytterligare information, kontakta:

Emmy Bergkvist, producent Munck Studios
070-440 78 80
Emmy.bergkvist@munckstudios.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
070-773 54 10
ulrika.salander@sverigesradio.se