Fas 2 i vaccineringen

Kaos på vårdcentraler när brev skickades ut för tidigt

1:57 min
  • För få vaccindoser har gjort att vissa vårdcentraler inte är klara med att vaccinera de allra äldsta och det kom därför som en chock att regionen den 1 mars skickade brev till 80-84-åringarna att de är näst på tur.
  • Brevet skickades ut för tidigt, anser sjuksköterskor som P4 Jönköping varit i kontakt med – konsekvensen har blivit långa telefonköer som gör att patienter kan få vänta 1-2 dagar innan de blir uppringda och oroliga äldre som väntar på sin vaccination.
  • "Det finns vårdcentraler som haft den andra bilden också, att de sagt att vi måste kalla fler", säger vaccinationssamordnare Jonas Almgren. 

I regionens system finns inte detaljinformation om vilka patienter som bor på äldreboende, och som alltså redan vaccinerats i fas 1. Enligt Jonas Almgren på Region Jönköpings län kan viss skillnad i vaccinationstakt i fas 2 bero på hur stor andel, i åldersgruppen 85+, av respektive vårdcentrals patienter som bor på särskilt boende eller har hemtjänst och som därför redan har vaccinerats i fas 1.