FONDSPARANDE

Kärnvapenfria fonder investerar i svartlistade bolag

2:19 min
  • Fondsparare som aktivt valt bort kärnvapen kan ändå ha köpt fonder som investerar i svartlistade bolag som tjänar pengar på kärnvapentillverkning. 

  • Skandia och Länsförsäkringar har kärnvapenfria fonder som innehåller just det, visar Ekonomiekots granskning. 

  • Fondbolagen gör helt olika bedömningar av vad som räknas som ett kärnvapenbolag. 

Fonder som beskrivs som kärnvapenfria kan ändå äga aktier i bolag som svartlistats av flera källor för sin inblandning i kärnvapentillverkning, visar Ekonomiekots granskning av samtliga svenska fonders innehav. Fondbolagen gör nämligen väldigt olika bedömningar av var gränsen ska dras för att räkna något som ett kärnvapenbolag.  

Skandia har fyra fonder som ska vara kärnvapenfria, men som ändå har aktier i bolag som finns med på flera svarta listor. Deras policy är att ett bolag ska tillverka kärnvapen eller vara en nyckelleverantör för att exkluderas ur fonderna.

– Det vara en central komponent till just ett kärnvapen, som är en viktig del till kärnvapnet, inte en mutter eller skruv. Det ska vara ett system eller en komponent som bidrar till själva kärnvapnet, säger Helena Hagberg, Skandias hållbarhetschef.

Länsförsäkringar har tre fonder med innehav i bolag som svartlistats på andra håll, trots att de beskrivs som kärnvapenfria, och deras policy liknar Skandias. De vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl att de exkluderar kärnvapen - men drar gränsen vid bolag vars produkter och tjänster är "skräddarsydda och väsentliga vid användning av kärnvapen". 

Ett bolag som båda har innehav i är L3 Harris Technologies som bland annat bygger gps-positioneringssystem kopplade till kärnvapen. Bolaget är svartlistat av Swedbank, Nordea och Sjunde AP-fonden. Men inte av Skandia eller Länsförsäkringar. 

Skandia har L3 Harris på sin observationslista, men har ännu inte bestämt sig för att exkludera det helt. 

– Vi anser ju inte att vi har den informationen som stärker att de är en nyckelleverantör till kärnvapenproduktion, säger Helena Hagberg.