Väljaropinion.

Kristdemokraterna har vänt trenden

1:58 min
  • I Svensk väljaropinion för april så ökar Kristdemokraternas opinionsstöd från 4,3 procent till 5,0. 
  • Partiets långsamma nedgång i opinionen sedan förra sommaren har därmed brutits enligt Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén.
  • I övrigt är förändringarna små i sammanställningen av tre opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekots räkning, men att Moderaternas uppgång brutits bekräftas.

– Det är ändå ett tydligt brott. Man ska ju helst ha dessa brott bekräftade nästa gång. Men det är ett förhållandevis stort hopp uppåt så att något har säkert hänt med Kristdemokraterna. De har haft ett behov av att synas och kan de göra det så brukar det också vara positivt för opinionssiffrorna, säger Toivo Sjörén.

I juni förra året toppade Kristdemokraterna på 6,4 procent och sedan minskade partiet stegvis till 4,3 procent i februari och mars och Toivo Sjörén tycker alltså att uppgången under april är tillräckligt tydlig för att verkligen betyda något.

Svensk väljaropinion är en sammanvägning av tre opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radios räkning.

Den här gången har också väljarstödet för de möjliga nya blocken summerats. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får 48,6 procent och Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern får 50.0. Skillnaden är alltså liten. Toivo Sjörén:

– Det behövs bara att 0,8 procent av väljarna flyttar sig från majoritetsblocket till det andra så skulle det bli helt jämnt. Så det är väldigt jämnt läge i de här möjliga blocken.

Om de här blocken verkligen ska stå mot varandra vid valet 2022 så krävs att Centern aktivt stödjer eller sitter med i en rödgrön regering och Liberalerna måste klara riksdagsspärren trots att partiet i ett halvår legat kring 3,0 procent - resultatet partiet får idag. Dessutom vet just nu väljarna lite om blockens sakpolitik. Så osäkerheten är stor enligt Toivo Sjörén.

– Ja, det är ju långt fram till valet 2022 och det är mycket som kommer hända både med de enskilda partierna och hur man uppfattar ett sådant här block och hur väljarna påverkas av den här blockbeskrivningen också för det kommer de kanske också göra.


Opinionsläget är stabilt, men SVO bekräftar att Moderaternas drygt årslånga uppgång från 17,2 procent i december 2019 till 23,6 procent i februari i år är över då partiet sedan stegvis gått till dagens 22,0.

De små förändringarna i övrigt ger Vänsterpartiet 9,5 procent i sammanställningen, Socialdemokraterna 27,5, Miljöpartiet 4,2, Centerpartiet 8,8 och Sverigedemokraterna 18,6.