Inbjudna till Kina

Kina stödjer talibanerna

1:25 min
  • Kina ger sitt stöd till talibanerna som politisk kraft i Afghanistan, i utbyte mot att den militanta rebellgruppen lovar att inte stödja uiguriska rebellgrupper i Kina.
  • Det står klart efter att den kinesiska utrikesministern Wang Yi bjudit en delegation för talibanerna till Tianjin i dag.
  • Hör Ekots kinakommentator Hanna Sahlberg om vilka möjligheter USA:s tillbakadragande från Afghanistan innebär för Kina.

Nio representanter för talibanerna, med den högt uppsatta ledaren mulla Abdul Ghani Baradar i spetsen, är inbjudna till Kina på den kinesiska regeringens initiativ.

Talibanernas delegation har träffat Kinas utrikesminister Wang Yi och ska besöka Kina under två dagar.

Delegationen har försäkrat Kina att de inte kommer att tillåta att afghansk mark används för att gå emot något annat land, enligt den talibanske talespersonen Mohammad Naim.

Det är precis den försäkran som Kinas regering vill ha för att stödja talibanernas roll i ett framtida Afghanistan.

Talibanerna har just nu kontroll över den del av Afghanistan som gränsar till den kinesiska regionen Xinjiang. I Xinjiang driver de kinesiska myndigheterna just nu en urskillningslös kampanj mot muslimsk separatism, och vill vara säkra på att separatister inte kan hämta något stöd i Afghanistan.

Situationen i Afghanistan är just nu mycket osäker efter att USA:s trupper drar sig tillbaka och talibanerna intar större områden där den afghanska regeringssidan tvingas retirera.

Samtalen mellan talibanerna och Kinas utrikesminister handlar både om säkerhet och ekonomi. Kina har sedan länge investerat i en stor koppargruva i Afghanistan, och hoppas uppnå större kontroll i regionen genom att nu föra samtal både med talibanerna och den afghanska regeringssidan.