Klot av ljus syntes på himlen i norra Sverige

2:14 min

Ett underligt ljus syntes på himlen i den nordligaste delen av landet igår kväll. Det såg ut som ett klot av ljus, som rörde sig över himlen. Det var ett spår efter en raket, säger en astronom till Aftonbladet.

Ljuset syntes i Norrbotten och i norra Västerbotten. Carl Blomqvist bor i Bensbyn utanför Luleå. Han såg ljuset på himlen, och undrade vad det var. Det berättar han för P4 Norrbotten.

– Jag tänkte, vad är det för konstigt? Det var som nåt ljussken som gled fram över himlen, med typ norrskensflammor bakom sig. Jag tänkte, det där är ju inget flyg, det där är ju helt tyst.

Tidningen Aftonbladet har pratat med Eric Stempels som är astronom vid Uppsala Universitet. Han säger att det inte var en sten från rymden som syntes på himlen. Utan det var spår efter en raket, som skjutits upp från jorden. Han säger att man kan se sådana spår från raketer som skjuts upp från USA, eftersom raketens bana går över den nordliga delen av Sverige. Det säger astronomen Eric Stempels till Aftonbladet.

Carl Blomqvist utanför Luleå säger att han nästan blev lite rädd, när han inte förstod vad det var för ljus.

-– Så jag stod och tittade på det där och förstod inte riktigt vad jag såg, och fick inte alls ihop det med någonting. Och blev väl lite rädd också, och tänkte – vad är det som kommer här? Och det blev bara större och större. Det försvann ju bortåt sakta, men till slut var det som en jättestor planet alltså. Ja, det var en upplevelse, säger Carl Blomqvist till P4 Norrbotten.