Åtta skadade i misstänkt terrordåd

1:12 min
  • Åtta personer skadades i ett misstänkt terrordåd i centrala Vetlanda vid 15-tiden i dag.
  • En 20-årig man är gripen misstänkt för dådet. Han sköts av polis innan gripandet och har okända skador.
  • Händelsen utreds som försök till mord men parallellt utreds eventuella terrormotiv, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi utreder i förundersökningen om det finns ett eventuellt terrormotiv men det får utredningen visa framöver. Vi har ett nära samarbete med Säpo i detta, sade polisområdeschefen i Jönköping, Malena Grann, vid en pressträff klockan 20.

– Den gripne är beväpnad vid gripandet, sade Jonas Lindell, chef lokalpolisområde Höglandet, vid samma pressträff.

Initialt uppgavs att fyra personer förts till sjukhus. Några av de åtta angripna personerna är allvarligt skadade och några lindrigt, uppgav polisen under eftermiddagen.

På Länssjukhuset Ryhovs hemsida står "flertalet drabbade, oklart skadeläge" och sjukhuset utlovar mer information senare.

Fem olika brottsplatser har spärrats av och är föremål för tekniska undersökningar.

Polisen tror inte att det rör sig om flera gärningsmän, men under eftermiddagen stoppade man tågtrafiken och stängde butiker i närheten. Insatsstyrkan var på plats och polisen har också haft en drönare i luften, enligt P4 Jönköpings reporter på plats, Rebecka Montelius.

Händelsen utreds med mycket resurser i och omkring Vetlanda och både inre och yttre personal, sade Grann vid pressträffen.

"Jag fördömer det här fruktansvärda dådet" skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar och uppmanar till tankar på de drabbade och de som hanterar händelsen.

"Idag kom det larmet som ingen polis vill ha" skriver polisen i Höglandet i en beskrivning av händelsen på sin Facebooksida strax innan klockan 20.