Lördag 24 april 2021

Knölvalen på Öland var nästan nio meter lång och några år gammal

8:23 min

På fredagen undersökte Jasmine Stavenow, biolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, den döda knölval som strandat vid Mellby ör på sydöstra Öland.

Dödsorsaken har inte gått att fastställa men många prover och mått har tagits. Knölvalen var 8,9 meter lång - en ung individ på några år.

Nordatlantpopulationen av knölval föds på vintern vid Dominikanska republiken eller Kap Verde medan de tillbringar sommaren i Nordnorge för att äta.

- Knölvalarna var nästan helt utrotade på tidigt 1980-tal, men sedan valjakt förbjöds 1986 har de ökat något enormt. Så nu finns det ungefär 150 000 knölvalar. Att vi ser döda djur kan bli mer vanligt, när det finns fler. Det är sorgligt för den enskilda individen, men det kan vara ett positivt tecken på att populationen återhämtat sig, säger Jasmine Stavenow.

Proverna som tagits är viktiga för att få kunskap bland annat om miljögifter.

På knölvalen hittades bland annat en stor havstulpan som lever på knölvalar, en Coronula som var sex centimeter i diameter.

Det är nu Mörbylånga kommun som avgör om vad som händer med valen - om den ska ligga kvar eller om de drar ut den så att den får sjunka.