Historia

Köksingångsforskning: Så byggdes klass in i staden

2:00 min

Köksingångarna byggdes en gång i tiden för att dölja arbetarna och deras arbete. Historikern Karin Carlsson försöker däremot avtäcka det dolda och ta reda på vad det var för berättelser som egentligen utspelade sig bland kökstrappor och köksingångar.

Köksingångar i pampiga bostadshus tillhör en till stor del svunnen tid, de var ingångar som var byggda för att dölja, som latrinhämtare, pigor och ölkarlar och också dölja arbetarnas arbete.

Historikern Karin Carlsson har ägnat det senaste fyra åren åt att forska på det hittills rätt outforskade ämnet köksingångar.

– Det är som att öppna dörren still en helt annan, ny värld, för det pågår ju men dolt, ett helt eget liv, det är ett myller av folk och varor som passerar. Man kan säga att det var som ett slags serviceflöde som pågick där som fick vardagen i de här stora våningarna att fungera.

Karin Carlsson forskning är en del av ett samarbete mellan flera museer och fem andra forskare. Det ska under 2021 resultera i en antologi om offentliga platser i Stockholm stad där inte bara köksingångar finns med utan även platser som parken, kaféet och bordellen.

Men projektets uppdrag har också varit att digitalisera en massa historiskt material som både allmänhet och forskare ska kunna söka i. Å digitaliserat material har Karin Carlsson själv använt sig mycket av när hon har forskat på köksingångar.

– Det finns ju ingen volym i arkiven som det står kökstrapp på, så jag har fått ta köksvägen till köksingången kan man säga och söka information som egentligen handlar om helt andra saker.

Syftet med Karins köksingångsforskning har bland annat varit att undersöka hur samtida normer och idéer byggts in i staden, och in i arkitekturen.

– Jag ägnar mig åt en materialitetsforskning kan man säga, där jag har undersökt hur genus och framförallt klass återspeglas i en sådan sak som byggnader. Att det är så tydligt tycker jag i sig är väldigt spännande, hur klass ritades in i staden då. Och sätter man på sig de här glasögonen så kan vi se dessa spår och lager överallt i staden. Det är inte så kul att gå på stan med mig alla gånger, för det kan ta väldigt lång tid att ta sig fram, säger historikern Karin Carlsson.

Vill du själv söka bland det historiska material forskargruppen har digitaliserat, kan du följa några av länkarna nedan. Birgit Gejvals bostadsundersökning kan du t ex hitta bland Nordiska museets digitaliserade material. För att få fina motiv från Stockholm från förra sekelskiftet rekommenderar Karin Carlsson att du följer den översta länken från Stockholms stadsmuseum.

https://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5024-Bildkonst/?q=röding%20

https://dokument.nordiskamuseet.se

https://www.nordiskamuseet.se/artiklar/digital-forskaringang-till-nordiska-museets-arkiv