Mat och recept

Koll på kavring med Alexandra

5:33 min

Kavring är ju en riktig favorit på julbordet! Alexandra Zazzi berättar om det karaktäristiska brödet och hur lätt du själv kan baka det. Dessutom får du inspiration till flera roliga varianter om du lyssnar på inslaget!

Kavring, grundrecept

Ger 1 limpa

Använd gärna en silikonform eller en klassisk brödform. Superenkelt att baka!

3 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl, finmalet
1 dl rågmjöl, grovmalet
20 ml (1 msk+1 tsk) bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl mörk sirap
3 dl filmjölk


Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 175-180 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna och rör sedan ihop med sirap och filmjölk.

Om du har en vanlig brödform - smörj den noggrant med smör och ett lager grovt rågmjöl. (kan för övrigt vara snyggt även på silikonformar). Klicka i smeten jämnt, stänk gärna över lite grovmalet rågmjöl på toppen.


Ställ längst ned i ugnen i 45-55 minuter, vakta så att det inte bränns. Känn med sticka att det är färdigt. Låt svalna och förvara sedan i plastpåse, frys gärna och värm upp innan servering.