Musik-Sverige öppnar

Konsertarrangör: Vi längtar efter publiken och vi vet att de längtar efter oss

4:24 min

Idag släpper coronarestriktioner och publiktak för klassiska konsertscener runtom landet. Mötet mellan musiken och människorna i en fullsatt salong är efterlängtat.

– När en fullsatt konsertsal upplever samma sak, under samma sekund, den magnetiska känslan är ju fantastisk och att man får den här vågen av musik som sveper över publiken och vi får den där kärleksvågen tillbaka från publiken, säger Stefan Forsberg som är Konserthuschef i Stockholm.

Gregor Zubicky som är orkesterchef för Svenska kammarorkestern i Örebro är däremot inte lika optimistisk till att publiken kommer rusa tillbaka till konsertsalarna.

– Det kommer ta en stund innan vi får ut budskapet om att man kan gå på konsert. Man kan inte ägna ett och ett halvt år åt att säga till folk att det är livsfarligt att vara nära varandra och sen plötsligt säga: Nu går det bra, säger Gregor Zubicky.

I inslaget hör du, förutom dessa båda herrar, också Göteborgsoperans vd Christina Björklund berätta om vilka lärdomar man har dragit under tiden med coronarestriktioner.