Kultur

Konsttävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning

2:05 min
  • Nu när många aktiviteter är inställda har föreningen FUB ordnat en konsttävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
  • En jury med bland andra konstnären Stina Wollter ska utse vinnarna. 
  • "Man behöver verkligen inte ha någon erfarenhet av att måla eller rita, utan alla våra medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning får vara med i  tävlingen", säger Sara Westfahl på FUB. 

Just nu pågår en konsttävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingen ordnas av föreningen FUB och Sara Westfahl på FUB säger att det behövs något roligt att göra nu under pandemin:

– Under coronapandemin nu som pågår så är det ju väldigt många aktiviteter som är inställda, många är isolerade i sina hem. Så med den här konsttävlingen så hoppas vi att våra medlemmar kan få känna sig som en del av ett sammanhang.

Man behöver inte ha målat tidigare

Konsttävlingen pågår fram till och med den 15 mars, så tills dess går det skicka in sin konst. Och vi frågade Sara Westfahl vad man kan skicka in:
– Det är någonting som man själv har målat eller ritat, eller använt annan typ av färg och form, men det är alltså ett konstverk som man ska ta bild på som är någon form av teckning eller tavla. Och man behöver verkligen inte ha någon erfarenhet av att måla eller rita, utan alla våra medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning får vara med i den här tävlingen.

Och hur gör man om man vill vara med då?
– Först och främst så behöver man vara medlem i FUB, och sen är det bara att rita eller måla och skicka in till oss via post eller via mejl.

Känd konstnär med i juryn

En jury, med bland andra konstnären Stina Wollter, kommer sen att välja ut tre vinnare, berättar Sara Westfahl:
– Men alla som deltar kommer faktiskt att få ett litet pris.

Ska visas på utställning

Den konst som man skickar in till tävlingen kommer att visas upp på en digital konstutställning som man kommer att kunna se via internet under våren. Och Sara Westfahl berättar att de har börjat få in en del bidrag till konsttävlingen:
– Jamen det har vi faktiskt, det rullar in lite varje dag, så det är jättekul, säger Sara Westfahl till Klartext.