Kontaktråd

Att bli en källa, en whistleblower, och ta sitt ansvar som medborgare är ett viktigt men inte ett enkelt beslut. Det finns risker. Sveriges Radio skyddar din identitet och din rätt att vara anonym när din information väl är här. Du bör dock tänka på din säkerhet när du avgör på vilket sätt du ska ta kontakt med Sveriges Radio. Om du är oförsiktig kan du göra misstag som gör att en tredje part kan förstå att det är du som skickat informationen till Sveriges Radio.

Det finns många berättelser eller information som du öppet kan berätta för oss på Sveriges Radio. Berättelser som i en demokrati inte kan anses vara riskabla att berätta om. Det går utmärkt att mejla eller ringa till en journalist på Ekot, Kaliber eller en lokal kanal.

Vid de tillfällen informationen som du vill ge oss är känslig att ge, då ska du tänka på vad du gör. Du bör noggrant fundera igenom hur du ska skydda dig. Här är några råd:

Använd inte din arbetsgivares mejl eller din arbetsdator. Där kan all trafik loggas och vilka kontakter du tagit kan vara synligt för din arbetsgivare. Din arbetsgivare kan dessutom ha möjlighet att söka igenom dina mejl. Använd hellre en privat dator eller ett internetcafé.

Ring inte från arbetsgivarens mobil eller fasta telefon. Uppgifterna om när och vem du pratat med är lätta att kontrollera.

Eftersom din telefon kan göra dig spårbar fysiskt är det ett gott råd att lämna telefonen hemma om du ska träffa en journalist i ett mycket känsligt ämne.

Om du vill lämna något fysiskt till oss, som ett USB-minne eller ett brev -  tänk på att post inte alltid är en säker väg. Om informationen är av känslig natur är det en fördel om du etablerar en säker kontakt med oss personligen och sedan överlämnar din fysiska information till oss vid ett möte, ett möte som kan ske var som helst.

Är du rädd att din kommunikation med oss övervakas kan du genom Radioleaks skicka meddelanden som krypteras direkt i din webbläsare – innan de skickas till oss.

Använder du Radioleaks kan vi bara kontakta dig om du själv lämnar kontaktuppgifter. Tänk då på att inte lämna jobbmejl eller jobbtelefon, om du inte vill att arbetsgivaren ska veta att du kontaktat oss. Är tipset känsligt kan du till exempel skapa ett tillfälligt och anonymt mejlkonto för detta ändamål. Om du vill att vi tar kontakt med dig, och vill att den kontakten sker krypterat kan du exempelvis ladda ner en kryperad app för sms, t ex Signal private messenger. Skriv då i tipset till Radioleaks  vilken kontaktväg du vill att vi använder.

Bilagor som skickas via Radioleaks får vara max 40 MB och krypteras först på vägen till oss och är därför känsligare för avlyssning. Skicka aldrig filer från en dator du inte har egen kontroll över, t.ex. din jobbdator.

Det finns flera sätt att göra sig anonym på nätet. Mer info finns bland annat på torproject.org.