Ansiktsigenkänning

Kontroversiell teknik börjar snart användas av svenska polisen

1:59 min

Om några veckor ska polisen börja använda ansiktsigenkänningsteknik i brottsutredningar. Men tekniken är omstridd och motståndet mot den växer.

I USA har tekniken redan förbjudits i en rad städer, och även i Europa höjs nu röster som vill se ett förbud mot massövervakning med ansiktsigenkänning.

– Vi behandlas alla som vandrande streckkoder och inte som människor. Även om det bara är en person de är ute efter så skannas ansiktena på alla av, säger Ella Jakubowska på organisationen European Digital Rights, som vill att EU ska förbjuda massövervakning med ansiktsigenkänning.

I USA har tekniken blivit populär inom poliskåren – ofta för att identifiera personer på övervakningsfilmer. Men det senaste året har flera skandaler uppdagats där oskyldiga personer felaktigt pekats ut av algoritmer och sedan gripits av polis.

Samtidigt visar forskning att algoritmerna långt oftare gör fel bedömningar av personer med mörkare hy än personer med ljusare hy. En studie visar att algoritmerna för vita män har en felkvot på under en procent, men 34 procent för svarta kvinnor. Det här har lett till att en rad städer i USA förbjudit tekniken.

På Nationellt forensiskt centrum, där den svenska polisens ansiktsigenkänningsverktyg tagits fram, och som nu ska börja användas, säger man att man är medvetna om riskerna med felaktiga utpekanden. Niclas Appleby är bildanalytiker där:

– Systemet fattar inga automatiska beslut och ska heller inte användas för att fastställa identitet, utan det får utredningen göra på andra sätt, säger Niclas Appelby.

Hör mer i dagens avsnitt av Vetenskapsradion På djupet.