Estonia

Kostnad för nya dykningar: 50 miljoner

1:54 min
  • Den pågående utredningen kring Estonia och de kommande dykningarna vid vraket förväntas totalt kosta 50-55 miljoner kronor, kan Ekot i dag berätta.
  • Gäller bland annat konsulttjänster för tekniken för fjärrstyrda undervattensfarkoster.
  • "Ska man genomföra nån form av dykaktiviteter så krävs det extra pengar för att kunna täcka det", säger Jonas Bäckstrand på haverikommissionen.

– Den här typen av dykaktiviteter kommer att kosta pengar som inte finns i vår ordinarie budget. Ska man genomföra någon form av dykaktiviteter här så krävs det att man tillför extra pengar för att kunna finansiera det, säger ställföreträdande generaldirektör på SHK Jonas Bäckstrand.

I oktober inledde haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige sin preliminära bedömning av de nya fynd som dokumentärfilmare gjort vid Estonias vrak. Två nya hål i Estonias skrov, som tidigare varit okända, hade upptäckts och presenterats i en Discovery-dokumentär, som fick stor uppmärksamhet.

Strax före jul kunde Ekot avslöja att de tre länderna beslutat att nya dykningar behöver göras vid vraket och att man därför behöver ändra lagen om gravfrid så att undersökningar blir möjliga.

Och i går kunde vi rapportera att de nya dykningarna redan kan påbörjas i sommar, då en förändrad lag förväntas klubbas igenom av riksdagen innan sommaren.

I dag kan Ekot berätta vad den totala kostnaden förväntas bli för haveriutredningsmyndigheternas arbete med Estonia. Det rör sig om mellan 50 och 55 miljoner kronor. Och det mesta av det här är kopplat till dykningarna som planeras och efterarbetet med det.

Upphandling av konsulttjänster behöver göras, exempelvis tekniken för fjärrstyrda undervattensfarkoster, så kallad ROV, scanning av vrak och bottenförhållanden samt efteranalysen av allt man undersöker och upptäcker vid vraket.

Under fredagseftermiddagen så skickade Statens Haverikommission ett brev till regeringen, där myndigheten begär mer pengar för att kunna hantera det här arbetet. SHK begär för sin del 31 miljoner kronor, varav tre miljoner rör kommunikationsarbetet.

Ekot har sökt inrikesminister Mikael Damberg. Hans pressekreterare Mirjam Kontio skriver i en kommentar att departementet nu kommer kommer att titta på frågan om kostnaden att utföra arbetet. Jonas Bäckstrand på haverikommissionen hoppas att begäran ska gå igenom.

– Det är naturligtvis ett politiskt beslut hur mycket pengar man vill skjuta till. Vi får foga oss efter det. Men vi bedömer att det är sannolikt att man vill att det här görs på det sätt som vi vill genomföra det, och att man då skjuter till de här pengarna helt enkelt, säger Jonas Bäckstrand.