Köttbullar med citron

100 g pecorino eller parmesan, nyriven

500 g finmalen blandfärs

100 g ströbröd

1 ½ dl hackad bladpersilja

1 tsk salt

svartpeppar

2 ägg

1 citron, skal och saft

vetemjöl

olivolja

2 dl torrt vitt vin

hett vatten

5–8 lagerblad

1 citron och lagerblad att dekorera med

Godast blir det om ströbrödet är gjort på färskt bröd, ett några dagar gammalt lantbröd där kanterna skärs bort och innanmätet finmals i en matberedare. Pecorino ger mer karaktär än parmesan. Det händer också att pinjenötter, mandel eller pistaschnötter får följa med i smeten.

Riv pecorinon och häll i en skål tillsammans med färs, ströbröd, persilja, salt, nymalen svartpeppar, ägg och finrivet skal från citron. Blanda allt väl. Forma till köttbullar. Rulla köttbullarna i mjöl så att de täcks med ett tunt lager. Borsta bort överflödigt mjöl. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme runt om till fin färg. Tillsätt vin, höj temperaturen och låt det koka in några minuter. Tillsätt lagerblad och så mycket hett vatten att köttbullarna nästan täcks. Låt småkoka tills såsen tjocknat och blivit lite simmig. Vänd köttbullarna då och då. Tillsätt saften från 1 citron och låt koka några minuter. Dekorera med lagerblad och mycket tunna citronskivor.