Vid maktskifte

Krav från Liberaler: Inga SD-tjänstemän på regeringskansliet

1:58 min
  • Sverigedemokraterna ska inte få ha några politiska tjänstemän på regeringskansliet, om det blir en borgerlig regering efter valet. Det kravet kommer nu inifrån Liberalerna, inför höstens landsmöte.

  • "Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har ", säger Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund.

  • Partisekreteraren Juno Blom vill inte kommentera kravet från partikamrater. "Alla motioner kommer i sedvanlig ordning att behandlas av partistyrelsen under hösten. Partistyrelsen återkommer med svar på samtliga motioner i samband med att handlingarna skickas ut", säger partiets presschef Yoav Bartal i en kommentar.

Sverigedemokraterna ska inte få ha några politiska tjänstemän på regeringskansliet, om det blir en borgerlig regering efter valet. Det kravet kommer nu inifrån Liberalerna, inför höstens landsmöte.

– Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har, säger Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund.

I våras beslutade ju Liberalerna att verka för en borgerlig regering efter valet, även om den måste stödja sig på Sverigedemokraterna.

Men relationen till SD splittrar fortsatt partiet. En rad motioner inför landsmötet i höst handlar om att Liberalerna – på olika sätt – måste sätta tydliga gränser, röda linjer, för vad man kan kompromissa om och inte, om det skulle bli ett samarbete där Sverigedemokraterna ingår.

I en av motionerna, som Ekot tagit del av, framförs ett precist krav: Liberalerna ska inte medverka till att Sverigedemokraterna får placera tjänstemän i regeringskansliet.

När Januarisamarbetet med regeringen pågick, så hade Liberalerna fem politiskt sakkunniga på regeringskansliet. Men Sverigedemokraterna bör alltså inte få tillträde dit, enligt Maria Jern, ordförande för Liberalerna i Falköping, och en av dem som har undertecknat motionen.

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under Januariavtalet.

Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund, säger att hennes viktigaste politiska uppdrag är att Sverige blir mer jämställt.

– Jag ser inte att det gynnar jämställdheten i Sverige att de har tjänstepersoner. Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt.

Partisekreteraren Juno Blom vill i det här läget inte kommentera kravet från partikamrater. "Alla motioner kommer i sedvanlig ordning att behandlas av partistyrelsen under hösten. Partistyrelsen återkommer med svar på samtliga motioner i samband med att handlingarna skickas ut", säger partiets presschef Yoav Bartal i en kommentar till Ekot.

Men partiledaren Nyamko Sabuni har tidigare sagt att hon inte vill ha några röda linjer gentemot enskilda partier. "Däremot har vi ett antal liberala värden som vi alltid kommer att skydda oavsett vem vi samarbetar med", sade hon till Svenska Dagbladet i juni.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge anser att möjligheten till samarbete skulle försvåras om Liberalerna går fram med ett sådant här krav.