Kriget i Ukraina - lyssningstips från Barnradion

Här har vi samlat avsnitt från Barnradion som tar upp kriget i Ukraina – det är nyheter, samtal från Barnmorgon, ring in till Kvällspasset samt sagor och berättelser från Barnradion på temat flykt, för barn i olika åldrar.

Programmen kan vara ett bra sätt att f ånga upp tankar och frågor som barn kan ha om kriget i Ukraina.

Tips: Det är bra att lyssna tillsammans med sina barn eller elever för detta är nyhetshändelser och berättelser som kan väcka många tankar och känslor. Se gärna till att ha tid för samtal och frågor när ni lyssnar.

Alla avsnitt finns länkade längre ner i den här artikeln.

Juniornyheterna om kriget i Ukraina (för cirka 9-13 år).
Här samlar vi det mesta som vårt nyhetsprogram Juniornyheterna rapporterar om kriget i Ukraina, på ett sätt anpassat för barn 9-13 år.

​Jag gråter bara med ena ögat (från ca 9 år)
En dramaserie i fyra delar som är baserad på intervjuer med barn från olika delar av världen, som själva berättar om sin flykt till Sverige.

Sagor om flykt (för cirka 4-8 år)
Fyra bilderboksberättelser om ämnet flykt. Berättelserna kan vara ett sätt att kunna ta upp ämnet på en begriplig nivå för yngre barn.

Barnmorgon (för cirka 6-10 år)
Farzad pratar bland annat om oro med psykologen Anna Norlén från Ericastiftelsen. Hon hjälper till med att reda ut hur oro känns, och vad man som barn kan göra åt den känslan.